Film ska visa det råa gatuvåldet

Niklas Håkansson var död i några minuter efter att han blev nerslagen med en vodkaflaska i Häggvik 2008.

Nu ska en film skildra hans liv.

Niklas Håkansson var bara 15 år när hans liv förändrades för alltid. Från att ha varit en hockeyspelare som hängde med sina kompisar låg han plötsligt på sjukhus, utan att kunna svälja, prata och röra sig.

Det var i februari 2008 som Niklas Håkansson blev nerslagen när han försökte undvika ett bråk utanför ungdomsgården i Häggvik.

I dag lider Niklas bland annat av en hjärnskada, dåligt korttidsminne och koncentrationssvårigheter.

Men han är på väg tillbaka till livet. Niklas går på en speciell gymnasieskola i Järna och driver en blogg, www.kampentillbaka.se.

Nu ska Niklas liv bli film. Det är regissören Christoffer Nordenrot som ihop med en grupp filmarbetare gör en kortfilm om konsekvenserna av ungdomsvåld, skildrat utifrån hur Niklas drabbats.

– Många andra filmer glorifierar våldet. Vår film heter Motorsågar. Niklas har beskrivit hans konstanta huvudvärk som att det låter som motorsågar i huvudet, säger Christoffer Nordenrot.

Filmen ska spelas in i slutet av juli. Det är ett drama på fyra, fem minuter med professionella skådespelare, Niklas deltar alltså inte själv i filmen.

När filmen är klar är planen att den ska visas på högstadium och gymnasieskolor. Filmteamet för diskussioner med Svenska filminstitutet för att kunna ge ut filmen på DVD och det finns också planer på att visa filmen via nätet.

Niklas skriver själv på sin blogg att hans mål i framtiden är att föreläsa om ungdomsvåld i skolor. Han vill bli brandman och bilda familj och tänker aldrig ge upp sitt mål – att bli frisk, få bättre självförtroende och bli mer självständig.