Filmisar gör Bo Öfwerlund ung igen

Bo Öfwerlund i Bollstanäs; författare till bok om filmisar.
Bo Öfwerlund i Bollstanäs; författare till bok om filmisar.
För filmissamlaren Bo Öfwerlund handlar de små korten om att få resa tillbaka till barndomen. Nu har han släppt boken "En värld av filmisar".

För Upplands Väsbys pensionerade lärare Bo Öfwerlund är filmisar inte bara ett samlarobjekt. De är en tidsmaskin.

Mellan Marilyn Monroe, Marlon Brando och Erroll Flynn ryms doften av skolgårdens asfalt, minnet av vänner och ljudet av glaskulor mot grus.

– För mig handlar det om nostalgi. Jag tyckte så mycket om 50-talet, det fanns så mycket för oss barn att göra och vi var mycket utomhus. Det var kulor, tennsoldater och filmisar, minns Bo.

Fortsatte växa

För några veckor sedan släpptes boken ”En värld av filmisar”, ett nostalgiskt paradis på 448 sidor.

Bo fick frågan om att göra boken tillsammans med förlaget Premium Publishing redan 2012. Efter ett helt yrkesliv som språklärare på flera av Upplands Väsbys skolor tänkte han att det nog skulle ta några månader att få ihop boken. Men projektet växte. Och växte.

Bo Öfwerlund i Bollstanäs; författare till bok om filmisar.

– Det tog fem år till slut. Jag kom hela tiden på fler saker jag ville skulle vara med, säger Bo.

Han har fått mycket hjälp från samlarkollegor. De har bidragit med bilder på filmisar han själv inte har, fakta och tips. Ovärderligt, säger Bo, eftersom det har getts ut 14 000 filmisar i standardformat.

– Den här boken har jag begränsat till just standardformatet, berättar han.

Går att hitta alla

Alla filmisar i boken går att få tag på, men vissa kan vara svårare att hitta. Det är till exempel svårt att hitta några från början på 50-talet, eftersom det inte gjordes lika många då. Från 55-65 är det däremot lättare eftersom det var den stora filmisarperioden.

70-talet är också ganska vanligt, medan 80-talet är svårare eftersom tillverkningen började ebba ut då.

Här ryms många minnen.

Men Bo har en från 80-talet som är lite extra speciell för just Upplands Väsby; Joey Tempest med Europe. Eller Jocke Larsson som Bo kallar honom.

– Jocke var min elev på 70-talet, så det är ju extra roligt att ha den filmisen. Men den är inte i standardformat så den är inte med i boken, säger han.

Joey Tempest.

Fransk filmglans

Förutom Jocke har han aldrig träffat några av de stjärnor han samlat på. Men han har ett speciellt fint minne till ett av korten, det på den stora franska filmstjärnan Brigitte Bardot.

En dag tog han mod till sig och skickade iväg ett brev till stjärnan, där han berättade att han och hans dotter samlade på filmisar av henne. Med i kuvertet la han några filmisar som gåva.

– Hon svarade faktiskt, och skickade tillbaka de vykort vi ville att hon skulle signera. Det var lite speciellt.