Filmkillar fick en flygande start

Noah och Johan har länge filmat på fritiden tillsammans med kompisar. ”Vi visste om drönare, men vi fick upp ögonen för dem när de blev så mycket bättre på filmning. Det är den fina filmen vi vill komma åt”, säger Noah.
Noah och Johan har länge filmat på fritiden tillsammans med kompisar. ”Vi visste om drönare, men vi fick upp ögonen för dem när de blev så mycket bättre på filmning. Det är den fina filmen vi vill komma åt”, säger Noah.
Noah Lembke, 17, och Johan Enstam, 16, startade sitt filmproduktionsbolag i maj, och de har redan jobbat med stor-kunder som filmjätten Warner Brothers.

– Det var en jättehäftig upplevelse, säger Noah.

Drönaren surrar i luften innan den sticker iväg. Den ser ut som en insekt när den snabbt försvinner högt upp på himlen.

– En av oss brukar hålla koll på drönaren och den andre tittar på skärmen och filmar, säger Johan.

Flera nyfikna barn kommer upp till oss och undrar vad vi gör.

– Det är alltid så. Många tycker att det är spännande, säger Noah.

Noah och Johan drog igång företaget i våras. Båda går andra året på gymnasiet. Noah läser ekonomi på Viktor Rydberg i Djursholm och Johan läser teknik på Thoren innovation School i Stockholm. Handelsbolaget driver de vid sidan av skolan.

– Vi startade det för att vi tycker att det är kul med film, inte för att tjäna pengar, säger Johan.

Tanken är att göra proffsiga filmer till lokala företag som sportklubbar och mäklare till ett bra pris. Att de skulle få ett av världens största filmbolag på kroken kom som en stor överraskning.

– Vi trodde aldrig att ett av våra första uppdrag skulle vara för Warner Brothers. Det var riktigt häftigt, säger Johan.

Det var tack vare en kompis släkting som jobbar på Warner Brothers som de fick in en fot. I juni fick de uppdraget att flyga längs Stockholms gator för en trailer till en kommande dokumentär.

Tillsammans med regissören Fredrik von Krusenstjerna filmade de under natten, eftersom det råder flygförbud dagtid.

– Vi möttes vid åtta på kvällen och filmade till halv två. Sedan tog vi en paus på Warner Brothers kontor och vid halv fyra körde vi igång igen till 6–7-tiden, säger ­Johan och fortsätter.

– Det var en mäktig känsla att få komma dit och se alla affischer med alla filmer de gjort.

Tjänade ni mycket pengar?

– Vi vet att dokumentärer har liten budget, så vi lade oss på en bra prisnivå. Vi såg värdet i att få jobba för dem, säger Noah.

Det viktigaste är att få erfarenhet och kontakter nu i början, menar de, och därför har de även gjort en del probono-jobb. Men drönaren har de i alla fall tjänat in. Den gick på cirka 16 000 kronor och är köpt för egna pengar.

De är noga med att driva företaget helt på egen hand.

– Vi vill inte ha ekonomiskt stöd från våra familjer. Men de ställer upp om vi frågar om råd, säger Noah.

Nu vill de vidareutveckla bolaget, så det blir många kvällar och helger i deras lilla produktionsrum i källaren hemma hos Johan.

– Drömmen är att få jobba för ett stort filmbolag igen, säger Johan.

Johan Enstam och Noah Lemke fick nyligen ett stipendium från Natanael Beskows fond på 5 000 kronor för att de bland annat filmat åt den lokala fotbollsklubben.

Stipendiet ges för att ”utveckla företag och affärsidé att erbjuda privatpersoner och företag professionell filmproduktion i nya perspektiv”.

Noahs och Viktors drönare filmar dem och Mitt I:s reporter från ovan. I bakgrunden syns Djursholms vatten.