Filmnördar tänder hoppet i Farstas biomörker

Petra Sundström från filmklubben Fanfaren och Anna Östlund från Kulturskolan jobbar för att Farstaborna ska kunna se mer film på bio.
Petra Sundström från filmklubben Fanfaren och Anna Östlund från Kulturskolan jobbar för att Farstaborna ska kunna se mer film på bio.
Ingen biograf ingår i planeringen av framtidens Farsta.

Men kanske kan filmnördarna fixa det på egen hand.

Filmklubben Fanfaren och Folkets bio diskuterar just nu en ”ambulerande bio”.

Filmklubben Fanfaren-Film är det närmaste en biograf man kommer i Farsta idag. I salongen på Vår teater visas kvalitetsfilm för betalande medlemmar en handfull tillfällen per termin.

– Det finns definitivt önskemål hos folk i Farsta att kunna se film på bio. På första visningen i år var det många nya som köpte medlemskort, säger Petra Sundström i filmklubbens styrelse.

Just nu har klubben drygt 100 medlemmar och håller sakta på att utvidga sin verksamhet. En ny bioduk är beställd och antalet visningar har utökats. Men det kan bli mer. Diskussioner pågår med kulturföreningen och distributören Folkets bio om en ”ambulerande biograf”.

– Vi diskuterar en lösning där Farsta och Sundbyberg kan dela på bioutrustning från Folkets bio. Inom ett par år skulle det i så fall kunna visas film i Farsta åtminstone två kvällar i veckan, säger Anna Östlund vid Kulturskolan, som hjälper filmklubben med kontakter.

Ett hinder är att det är många andra än filmklubben som använder teatersalongen.

– Antingen måste andra verksamheter flytta eller så skulle vi behöva en ny lokal för bion, säger Anna Östlund.

Det är många som frågar sig varför det saknas en riktig biograf i Farsta. 3368 personer gillar facebookgruppen ”SF Bio Farsta”, som vill locka filmjätten till Farsta centrum. Men SF har visat svalt intresse – och centrumägaren Atrium Ljungberg ser inte heller någon möjlighet i dagsläget.

– En ny biograf kräver en viss storlek och den typen av lokal har vi inte att erbjuda idag, säger Thomas Levander, marknadsområdeschef för Farsta centrum.

Samtidigt pågår den största omvandlingen av Farsta sedan 50-talet. Ett utmärkt tillfälle att planera för en biolokal, eller? Mitt i ringde upp representanter för Tyngdpunkt Farsta.

– Vi fokuserar på bostäder och det som behövs när det flyttar in mer folk, som skolor. Vi kan inte som kommun driva en fråga om en biograf. Det är de kommersiella aktörerna som får göra, säger Christian Gorgis, pressansvarig för Tyngdpunkt Farsta.

Uttalandet går tvärs emot en färsk rapport från Film Stockholm, som bland annat tar upp bristen på biografer i söderort. För att nya biografer ska bli verklighet måste de finnas med i ett tidigt skede i stadsplaneringen, lyder en av slutsatserna i rapporten.

Anna Östlund på Kulturskolan retar sig på stadens inställning.

– Jag förstår inte hur de kan resonera som de gör. Jag tycker det är dåligt. Man bygger ett nytt Farsta men ingen vill ta ansvar för såna här bitar, som faktiskt är ganska viktiga. Att kunna se film är en demokratisk rättighet, säger hon.