Ny unik filmutbildning på S:t Eriks gymnasium

Hösten 2018 startar en film- och regiutbildning på S:t Eriks gymnasium på Kungsholmen.
Hösten 2018 startar en film- och regiutbildning på S:t Eriks gymnasium på Kungsholmen.
S:t Eriks gymnasium på Kungsholmen har fått godkänt av Skolverket att starta en ny riksrekryterande spetsutbildning för regi och film.
– Det är vansinnigt roligt, säger läraren Johan Stedje.

I två år har Johan Stedje arbetat med ansökan till Skolverket och nu står det klart att myndigheten säger ja till den nya utbildningen.

– Det är en praktiskt filmutbildning på tre år. Målet är att man ska kunna gå ut i arbetslivet efteråt, säger Johan Stedje.

Elever från hela landet får söka

Utbildningen är riksrekryterande vilket innebär att elever från hela Sverige får söka till skolan och att det är hemkommunen som betalar skolpengen.

– Det finns ett stort och växande intresse för det här. Tekniken har blivit mer tillgänglig och inspelningsutrustningen billigare, säger Johan Stedje.

Utbildnings blir en så kallad spetsutbildning.

– Det innebär att vi har högre mål än de stipulerade kursmålen, mer på en universitetsnivå.

Kan göra avancerade produktioner

På S:t Eriks gymnasium på Polhemsgatan går idag cirka 1 500 elever. Redan idag finns flera estetiska linje vilket Johan Stedje ser som en stor fördel.

– Vi har teaterutbildning där vi kan plocka skådespelare, musikutbildning som göra filmmusik och skrädderi- och frisörutbildning som kan stajla skådespelarna. Det gör att vi kan göra avancerade produktioner.

Den nya film- och regiutbildningen startar höstterminen 2018 och har plats för 30 elever per årskurs. Utbildningen, som också ger högskolebehörighet, blir den första i sitt slag i Stockholms stad.