Filosofikurser lär barn tänka kritiskt

Skolan är för dålig på att stimulera elevernas intellekt, tycker pedagogen Liza Haglund. Hon håller i filosofikurser för barn och vill starta en filosofiskola på Söder.

Varför får vuxna göra farliga saker som att röka? Varför är det fel att mobba? Vad händer efter döden? Barn funderar över mycket, men har få tillfällen att prata om sina tankar.

2000 startade därför Södra Teatern filosofikurser där barn och unga mellan 9 och 19 år får tänka fritt om livets stora frågor. I söndags började årets säsong som består av sju tillfällen.

– Det är oerhört viktigt för ett demokratiskt samhälle att vi får kritiskt tänkande individer, säger Liza Haglund, en av pedagogerna som hållit i kurserna vid Mosebacke.

Under tiden är hon även involverad i en nystartad ideell förskoleskolverksamhet i Enskededalen där filosofin är i fokus. Något som Liza Haglund tycker saknas i det svenska skolväsendet.

– Man vill gärna grotta ner sig i barnens känsloliv i stället för att ge dem intellektuell stimulans, säger hon.

I Enskededalen har förskoleverksamheten varit i gång sedan i augusti och nu finns långt gångna planer på att även starta en grundskola.

– Vi jagar lokal och det finns en färdig ansökan till Skolverket, säger Liza Haglund.

Målet är att skolan ska öppna 2014 – helst på Södermalm eller söder om stan.

– Men viktigast är att lokalen inte är för dyr, säger Liza Haglund.

Både förskolan och grundskolan kommer att vara anslutna till kommunens kösystem.

Petters inspelning orsakade utryckning

Tantolunden Brandkår och polis ryckte förra tisdagskvällen ut på ett larm om en kolonistuga som stod i lågor på Tantoberget. Men i stället för en brand hittade man hiphop-artisten Petter och ett filmteam.

Röken kom från en rökmaskin i kombination med starka ljus som användes vid inspelning av en ny musik­video.

Petter uppges ha erbjudit sig att köra en ”Harlem shake” med brandmännen och poliserna som kompensation. Men de avböjde.