Filosofiska odlare i Kallhäll skördar sommarens grönsaker

Patrik, Åsa och dottern Alma visar runt hos Ulvsättra odlareförening.
Patrik, Åsa och dottern Alma visar runt hos Ulvsättra odlareförening.
Hos Ulvsättra odlareförening i Kallhäll går ännu en säsong av odlingsglädje mot sitt slut. Men än återstår roligheter – det är hög tid att skörda. Mitt i gjorde ett besök för att summera.

Under en gråtung himmel som ömsom öppnar sig korta små stunder visar odlareföreningens ordförande Åsa Ögren runt.

– Vi har ett 40-tal lotter, men det har varit ett ganska stort intresse i år, men vi har fortfarande några lediga lotter kvar, säger Åsa.

Patrik Asplund, Åsa Ögren och dottern Alma Asplund.

Patrik Asplund, Åsa Ögren och dottern Alma Asplund. Foto: Niklas Loman

Att odla är att lära

Hennes man Patrik Asplund är också med, så även barnen Alma och Hugo. När årets säsong kommer på tal har vi stannat till vid familjens odlingslott.

– Vi försökte odla squash här, det gick inte så bra i år, vi skulle ha planterat den direkt här ute och inte försökt dra upp den inomhus först, det har vi lärt oss, säger Åsa och pekar ut i ett sorts grönskande lapptäcke.

Grönt är skönt.

Grönt är skönt. Foto: Niklas Loman

En bönätande hare

Patrik visar en annan del av odlingen. Han förklarar att haren varit framme, eller kanske rådjur och käkat bönor, så nu får bönorna lite extra skydd.

Vad är det bästa du lärt dig om odling? 

– Ohh….. det var svårt, Patrik tänker och tittar på Åsa som står en liten bit bort. För någon sekund hörs bara skolbarnen som genar genom odlingsoasen från fotbollsplanen.

Man tar så mycket för givet, att odla är ett bra sätt att förstå lite bättre vad som ligger bakom allt

Patrik Asplund, odlare

Ulvsättra odlareförening har ett 40-tal lotter där medlemmar odlar blommor och grönsaker.

Ulvsättra odlareförening har ett 40-tal lotter där medlemmar odlar blommor och grönsaker. Foto: Niklas Loman

– Jag skulle säga att det är egentligen insikten om hur beroende vi människor är av att kunna odla mat för att överleva, alltså i stor skala då, säger Åsa och konstaterar snabbt att det kanske inte var så ”hands-on”.

Men kan man säga att ni är filosofiska odlare?

– Ja, det låter som ett fint begrepp, säger Åsa.

Patrik håller med och återkopplar till vad de båda berört flera gånger då vi vandrat runt bland lotterna – att lärande och prövande är en stor del i att odla.

– Man tar så mycket för givet, att odla är ett bra sätt att förstå lite bättre vad som ligger bakom allt, säger Patrik.

Mattias och Elin Kanhov. Dottern Sally är redo med sin bunke för att plocka bär från familjens lott.

Hela familjen Kanhov, och nytillskottet – en jättelik squash. Foto: Niklas Loman

En enorm squash

En till familj dyker upp och småsnackar med Åsa och Patrik. Det är Elin och Mattias Kanhov som kommit för att titta till sina domäner.

Elin ska plocka hem bönor och dottern Sally har med sig en bunke för att plocka bär.

Familjens enorma squash kommer på tal. Det konstateras att denna måste skördas omgående.

Från datorn ut till odlingen

– När man som både jag och Mattias har jobb där mycket tid spenderas framför datorn är det väldigt skönt att komma hit och med små insatser se resultat direkt, säger Elin.

Mattias håller med, samtidigt som de båda konstaterar att kombinationen småbarnsförälder och ogräsrensning emellanåt kan bli svår att få ihop.

Bönor plockas inför kvällens middag.

Bönor plockas inför kvällens middag. Foto: Niklas Loman

Sallad, pumpa och bönor på middagsbordet

Elins papperspåse fylls med bönor som Mitt i:s utsända vill beskriva som ”polkabönor”, exakt vad dessa heter förföll i glömska i den kvalmiga onsdagseftermiddagen.

– Just nu tar vi hem mycket sallad, sen blir det nog mer pumpa och potatis, och en hel del bönor såklart, säger Elin.