ANNONS

Finansborgarrådet besökte Farsta

Anna König Jerlmyr besökte Farsta stadsdelsförvaltning för att diskutera coronaviruset. 16 mars 2020.
Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd, och Kristina Lutz (M), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd.
Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) besökte i dag Farsta stadsdelsförvaltning för att diskutera hanteringen av coronaviruset.
– För mig är det viktigt att möta verksamheterna lokalt för att höra hur de påverkas och hur vi kan stödja från central nivå, säger hon.
ANNONS

Under en timme träffades finansborgarrådet och representanter från Farsta stadsdelsförvaltning för att diskutera hur framför allt förskolor och äldreomsorgen hanterar coronaviruset.

– För mig är det viktigt att möta verksamheterna lokalt för att höra hur de påverkas och hur vi kan stödja från central nivå. Man har planerat för personalbortfall och påverkan på verksamheterna, men just nu upplever jag att läget är stabilt och att man jobbar med sina beredskapsplaner. Man har stärkt sin förmåga att kunna möta det här över tid. Medarbetarna här inom äldreomsorg och förskola, det är ju frontlinjen. Det är dem som kommer att möta svårigheterna med personalplanering och bemanning av exempelvis dygnet-runt-omsorg av våra äldre, som är de mest sårbara, säger Anna König Jerlmyr.

Så hanterar Farstas verksamheter coronaviruset

Som exempel på hur man från staden kan stötta stadsdelarna i arbetet säger hon:

– Det kan handla om att vi ser över var det finns personal, för att kunna omplacera till de verksamheterna. Det viktiga är de livsnödvändiga dygnet-runt-vårdplatserna. Det är viktigt att säkerställa dels att smittspridningen inte sker på några boenden och därför har vi stängt alla öppna verksamheter för äldre. Men också att skapa ett lugn. Om alla håller sig till rutinerna, som att tänka på hygien och vara hemma om man är sjuk, så kommer vi ha en god förmåga att möta det här.

Det gäller för oss att hålla lugnet och vara sakliga

Kristina Lutz (M), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd

Kristina Lutz (M), ordförande i Farsta stadsdelsnämnd, var också med på mötet.

– Det viktigaste just nu är att på alla sätt hålla lugnet. Vi har ett ansvar, på alla nivåer, att gå ut med gemensam och korrekt information. Man förstår oron och det gäller för oss att hålla lugnet och vara sakliga. Det funkar bra, men det har gått väldigt fort på slutet. För två veckor sen var det ingen som trodde att vi skulle hamna här, så alla system sätts på prov. Vi lär oss varje dag, försöker justera och på alla sätt hela tiden försöka se till att vi hittar nya lösningar.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.