Känd finansman har okänd miljardförmögenhet

Finansmannen Christer Gardell uppges ha en okänd förmögenhet på Malta
Finansmannen Christer Gardell uppges ha en okänd förmögenhet på Malta
Han är en av Sveriges mäktigaste finansmän.
Nu avslöjas att finansmannen Christer Gardell från Nacka, har 4,6 miljarder kronor i privat förmögenhet i ett holdingbolag på Malta.
Nackas kommunalråd, Mats Gerdau, säger i en kommentar att avslöjandet ”illustrerar att vi har ett osunt högt skattetryck i Sverige.”

SVT har kommit åt uppgifterna genom Paradisläckan, dokumenten om skatteplanering i skatteparadis.

Enligt SVT har Christer Gardell, 56, privata tillgångar i flera bolag på Malta. 2014 deklarerade finansmannen tillgångar i bolagen på motsvarande 4,6 miljarder kronor.

Vill inte kommentera

Christer Gardell har avböjt att kommentera uppgifterna för SVT som avslöjar uppgifterna. I ett mejl till SVT skriver Gardell att han av integritetsskäl inte vill svara på frågor om sin privata ekonomi.

I samma mejl skriver Christer Gardell att han rapporterar till myndigheter och följer alla lagar. Och när han väl tar ut pengar sker det i Sverige och då betalar han svensk skatt.

Maltas bolagsskatt är 35 procent men det finns många sätt att minska den, enligt SVT är det möjligt att helt lagligt komma ner till en bolagsskatt på fem till tio procent.

Lägre skatt

I Sverige hade kapitalvinsten beskattats med 22 procent bolagsskatt eller 30 procent reavinstskatt. Enligt SVT kan finansmannen därmed få ”många miljoner” lägre skatt tack vara Maltaupplägget.

År 2014 var vinsten i finansmannen holdingbolag 1,4 miljarder kronor före skatt, enligt SVT.

I en kommentar till uppgifterna konstarerar kommunstyrelsens ordförande i Nacka, Mats Gerdau (M):

– Kommunen får in intäkter från förvärvsinkomster, inte bolagsskatt eller skatt på förmögenheter. Därför påverkas inte kommunen direkt, men staten förlorar stora summor. 

”Osunt högt skattetryck”

Mats Gerdau tycker att uppgifterna ”illustrerar att vi har ett osunt högt skattetryck i Sverige”:

– Både människor, företag och banker som Nordea drivs utomlands av skatteskäl. Alla vi i Sverige är förlorare på vänsterregeringens höga skatter eftersom staten får in mindre pengar med de höga skatterna.

Motmedlet enligt Gerdau är sänkta skatter:

– Jag vill att Sverige och Nacka ska vara attraktivt att vara företagare i och då borde man sänka skatterna så att företagen stannar här och inte flyttar utomlands. 

Storägare i storbolag

Christer Gardells fondbolag Cevian har köpt stora poster i företag som Swedbank, ABB, Telia och Volvo, och Ericsson.

Gardell är inte ensam om att ha pengar i skatteparadis. Enligt SVT har omkring 1 000 svenskar kunnat kopplas till bolag på Malta med hjälp av paradisläckan. Närmare hälften av dem bor i Stockholms län varav 50 i Nacka.

Mitt i har sökt Christer Gardell. Han har avböjt att kommentera uppgifterna.