Stans dyraste krog saknar kollektivavtal

Tre våningar, trestjärnig lyx men inget kollektivavtal.
Tre våningar, trestjärnig lyx men inget kollektivavtal.
Tre Michelinkrogar saknar kollektivavtal för sina anställda, enligt en undersökning som tidningen Hotellrevyn gjort.

Enligt en undersökning som facktidningen Hotellrevyn har gjort saknar landets enda trestjärniga restaurang kollektivavtal för sina anställda. Björn Frantzéns restaurang Frantzén sticker därmed ut från mängden: Det är endast Sushi Sho och Volt av stjärnrestaurangerna i Stockholm som saknar avtal, enligt Hotellrevyns undersökning.

Det är något som Hotell- och restaurangfackets avtalssekreterare Per Persson reagerar på. I en intervju med Hotellrevyn säger han att:

–Det är högst anmärkningsvärt. En restaurang som ligger i toppskiktet men som inte vill ta ansvar för sin personal eller för branschen i stort. Om inte ens de främsta restaurangerna kan ta ansvar sänder det ut signalerna att det råder djungelns lag i restaurangbranschen.

Inte acceptera låg lön

Ett kollektivavtal är ett avtal mellan fackföreningar och arbetsgivare som bland annat bestämmer lägstanivålöner, förmåner och anställningsvilkor. Något förenklat kan man säga att en viktig anledning till att kollektivavtal finns är för att arbetsgivaren ska inte kunna ge jobben till de som söker jobb som går med på den lägsta lönen eller de sämsta villkoren.

Mitt i har sökt de aktuella krögarna.

Michelinkrogarna och k-avtal

Källa: schysstavillkor.se