ANNONS

”Fingertoppen hängde lös”

Ida Jirbäck höll på att tappa lillfingertoppen. Hon fick sy med sex stygn.
Ida Jirbäck höll på att tappa lillfingertoppen. Hon fick sy med sex stygn.
Ida Jirbäck, 5 år, klämde fingret på förskolan och fick sy sex stygn. Hennes mamma Sanna är kritisk till hur säkerheten sköts på förskolorna.

– Jag är rädd att det ska hända fler olyckor.
ANNONS

– Vi föräldrar lämnar det finaste vi har på en plats vi tror ska vara trygg. Säkerheten borde vara prio ett för förskolorna, säger Sanna Jirbäck.

Ett vitt omslag klär hennes dotters ena lillfingertopp. Under plåstret döljer sig ett sår med sex stygn.

– Det dunkar, förklarar Ida Jirbäck, 5 år, på frågan om det gör ont.

För några veckor sedan stod hon påklädd på förskolan, redo att gå ut. Men när en mamma stängde ytterdörren hamnade Ida Jirbäcks finger i kläm. När Sanna Jirbäck mötte sin dotter på vårdcentralen fick hon veta att fingertoppen hängde lös och den fick sys fast med sex stygn.

– Olyckan är så fruktansvärt onödig. Hade det bara funnits klämskydd på dörren så hade inte det här hänt, säger Sanna Jirbäck.

Hon tycker att säkerheten på förskolan är undermålig och att den verkar kontrolleras alldeles för dåligt.

– Nu säger förskolan visserligen att de har beställt klämskydd. Men den här olyckan hade de kunnat förebygga för länge sedan. Jag är rädd att något mer ska hända mitt eller någons annans barn, säger Sanna Jirbäck.

Ulla Lindén är rektor för Stimmets och Fårdalas skolor och förskolor. Hon menar att det inträffade var en ren olyckshändelse.

– De flesta innedörrar på den aktuella förskolan har klämskydd, för de kan ju barnen stänga själva. Ytterdörren har det dock inte, eftersom där alltid är vuxna med. Men det ska vi sätta upp nu, säger hon.

ANNONS

Tyresö kommun har checklistor som varje förskola ska gå igenom en gång per år. Därefter skickas ett protokoll till kommunen på de åtgärder som förskolorna inte själva kan fixa. Övriga brister kommer inte till kommunens kännedom.

– Vi följer checklistorna så gott vi kan. Kommunen har ju inte tillsyn på det sättet, utan ansvaret ligger på varje skola och förskola och det tycker jag räcker. Vi har ett högt säkerhetstänk själva, säger Ulla Lindén

Men Sanna Jirbäck tycker att kommunen borde ha mer kontroll. Själv jobbar hon på förskola i Nacka, och där kontrolleras säkerheten två gånger per år.

– Tyresö kommun behöver förbättra tillsynen. Jag undrar vilka fler brister det finns. Eftersom det inte går att få veta om checklistorna följs ordenligt känner jag mig orolig, säger hon.

EvaLena Andrén, verksamhetsstrateg på barn- och utbildningsförvaltningen i Tyresö, anser dock att kommunen bevakar säkerheten.

– Vi tittar på förskolornas protokoll och går också själva ut och inspekterar och ser över eventuella brister.

Händelsen som drabbade Ida Jirbäck tycker EvaLena Andrén är olycklig.

– Det är klart att klämskydd ska finnas och att säkerheten är oerhört viktig.

Fakta

Fallolyckor vanligast i Tyresö

Det senaste året inträffade totalt 47 olycksfall på förskolor i Tyresö.

Vanligaste är olyckor där någon halkat eller ramlat utomhus på gårdarna, som slagit i vid rutchkana, eller klättrat på ställningar.

Exempel på inomhusolyckor är att några har slagit huvud i element eller att någon fått stol i huvudet som stått uppställda på bord för städning.

Inrapporteringssystemet är relativt nytt, så olyckorna kan vara fler.

Källa: Tyresö kommun