Lilla Finland finns i Väsby

Birgit Välimäki är stolt ordförande för Finska föreningen i Väsby.
Birgit Välimäki är stolt ordförande för Finska föreningen i Väsby.
Var tjugonde Väsbybo är född i Finland. Inte i någon annan av länets kommuner är så stor del av befolkningen född i vårt östra grannland.
I dag, den 6 december, är det deras dag och Finlands självständighetsdag.

Kaksikymmentä seitsemän – tjugosju, kolmetoista – tretton. I Finska föreningens lokaler på Björkvallavägen pågår bingo när Mitt i Väsby hälsar på. Koncentrationen är på topp bland spelarna.

– Bingo! (det heter faktiskt likadant på finska och svenska) ropar 81-årige Toivo Astlöv och hans nummer kontrolleras.

Finska föreningen grundades redan 1963 på Hagvägen i Runby. Fortfarande träffas föreningens pensionärer nästan dagligen i föreningslokalen.

– Föreningen är jätteviktig. Det är här man får träffa sina kompisar, säger Toivo Astlöv efter att han kammat hem bingosegern.

Finland;Upplands Väsby;finnar;finska;finska nationaldagen;

Finska föreningens medlemmar träffas nästan dagligen i lokalen på Björkvallavägen.

Föreningens ordförande Birgit Välimäki säger att föreningen också innebär en trygghet för de äldre medlemmarna.

– I dag är föreningen också inriktad på att hjälpa äldre att komma ut, att besöka en grav eller sjukhus, säger hon,

Back in the day när medlemmarna var yngre kunde det gå betydligt vildare till.

– Då var det hejdundrande fester med fina danser. Men det kunde gå vilt till, fylla och slagsmål, berättar Birgit Välimäki.

Föreningens anor går egentligen tillbaka ända till 1939 då Yrjö Haapanen fixade en finsk bastu i Väsby som snabbt fick namnet Finska föreningen.

Det var då den finska inflyttningen till Väsby och Sverige började men riktig fart tog den först efter 1954 då passfrihet infördes för Nordens länder. Och det var jobben som lockade.

– På den tiden fanns det hur mycket jobb som helst i Sverige, säger Toivo Astlöv som så många andra fick sitt första jobb i Väsby på Metallverken.

Andra, som Eija Stenroos, var mer ute efter äventyret.

– Jag hade ett bra jobb i Finland men jag och min man ville prova på något annat. Vi hade tänkt stanna fem, sex år men nu har jag bott här sedan 1969.

finland3

Många lämnade Finland för att ta jobb på någon av Väsbys fabriker.

Upplands Väsby är fortfarande något av lilla Finland. I Stockholms län finns det ingen annan kommun där så stor del av befolkningen är född i Finland. Sverigefinska riksförbundet räknar att drygt 8 procent av Väsbys befolkning är sverigefinnar men då är också personer födda i Sverige med.

Många av dem kommer idag den 6 december att känna sig lite extra finska eftersom Finland firar att det är 99 år sedan landet blev självständigt från Ryssland. Dagen uppmärksammas också i Vilundakyrkan med en särskild sammankomst.

– För mig är det en mycket viktig dag. Jag tänker på min pappa som var med i kriget och fick fly från Karelen, säger Eija Stenroos.

– Den äldre generationen vet vad det verkligen handlar om. Men de lite yngre fick också känna på svårigheterna efter kriget, säger Birgit Välimäki.

Trots det stora finska inflytandet i Väsby saknas kanske ändå fortfarande det viktigaste – en bastu.

– Det är så synd, säger Finska föreningens medlemmar i korus när frågan kommer på tal.

– Det har varit på önskelistan länge. Det är ju gubbarnas dröm att få dricka öl i bastun, säger Birgit Välimäki.

finskt-quiz

finland-firar