Finland firade hundra år med parad

Finland hundra år närpes upplands väsby
Paraden till Susseboparken
Finland hundra år närpes upplands väsby
Paraden till Susseboparken
Finland hundra år närpes upplands väsby
Paraden till Susseboparken
Finland fyller hundra år – och Upplands Väsbys Svenska Österbottningar bjöd in Närpes skolmusikkår för att fira jubileet. Efter en parad genom Väsby hölls konsert i Susseboparken.
– Man blir alldeles rörd varje gång, det är helt fantastiskt när man ser de här ungdomarna komma paraderande, säger Birgitta Björklund som bjudit hit orkestern.

I år firar Finland hundra år – ett jubileum som berör många Upplands Väsby-bor med rötter på andra sidan sundet. För att fira jubileumsåret bjöd föreningen Svenska Österbottningar i Upplands Väsby in en musikkår från Närpes i Österbotten. Ursprungligen var tanken att skolmusikkåren enbart skulle spela i Upplands Väsby, men det dröjde inte länge förrän evenemanget kapades av Finlands ambassad.

– När Finlands ambassad fick nys om att de skulle komma så hakade de på, så de var med och spelade på evenemanget i Kungsträdgården där kungafamiljen och presidentparet deltog, säger Birgitta Björklund som bjöd in musikkåren till Upplands Väsby från början.

Det är genom personliga kontakter som Birgitta Björklund känner till musikkåren, som är en av de mest välkända i Finland – och en av de mest väldrillade. När Birgitta Björklund försökte lägga upp en plan för paraden i Upplands Väsby kontaktade hon orkesterledaren och fick ett mycket detaljerat svar.

– Han sa att de gick 60 cm per steg, och 3,6 kilometer per timme. Det är så detaljerat, det är otroligt att se dem. Man måste nästan se dem för att förstå hur mäktigt det är, säger Birgitta Björklund.

Hundratals besökare såg paraden under lördagen, till Susseboparken där en 40 minuters konsert hölls för deltagarna. Enligt Birgitta Björklund var det ett väldigt uppskattat arrangemang.

– Man blir alldeles rörd varje gång, det är helt fantastiskt när man ser de här ungdomarna komma paraderande, säger Birgitta Björklund.