Finland firade 100 år i Sjödalsparken

Tumba-Tullinge barnkör sjöng sånger på finska.
Tumba-Tullinge barnkör sjöng sånger på finska.
Stor uppslutning när Finland firade 100 år i Huddinge.
Stor uppslutning när Finland firade 100 år i Huddinge.
Ari Haaitanen, en av Sveriges främste dragspelare, höll i allsång.
Ari Haaitanen, en av Sveriges främste dragspelare, höll i allsång.
ABF:s konstnärscafé sålde korv och fika.
ABF:s konstnärscafé sålde korv och fika.
Danka Lundgren och Lars Ahtola firade Finland.
Danka Lundgren och Lars Ahtola firade Finland.
Huddinge finska förenings seniordansgrupp Rivakat uppträdde.
Huddinge finska förenings seniordansgrupp Rivakat uppträdde.
Kultur- och fritidsnämndens orförande Vibeke Bildt höll tal.
Kultur- och fritidsnämndens orförande Vibeke Bildt höll tal.
Folkdans, barnkör och korv med bröd fanns på plats i Sjödalsparken i går kväll när Huddinge firade Finlands hundraårsjubileum i förskott.

Uppslutningen var stor när Finlands 100-årsjubileum firades i Sjödalsparken i går, onsdag. Ett par regndroppar föll över de säkert tvåhundra personer som samlats för att beskåda musik och dans, fika, eller ta en kokt korv med bröd. Bland dem fanns Danka Lundgren och Lars Ahtola från Huddinge.

– Jag känner för Finland, så jag tänkte att det är roligt att se vad som händer här. Man hör inte så mycket om Finland i Sverige annars, men jag tycker att Sverige behöver bli bättre på att göra reklam för Finland, där känner man sig alltid välkommen, säger Danka Lundgren, som är gift med finländaren Lars Ahtola.

– Jag hade hört att det skulle vara något här nere så vi tittar förbi en stund. Vi kanske åker till Finland och firar på självständighetsdagen, men det är lång tid fram till dess, svarar Lars Ahtola på frågan hur han ska fira Finlands jubileum.

Många finländare bor i Huddinge

Runt tio procent av Huddingeborna har finsk anknytning, och kommunen är numer ett finskt förvaltningsområde, vilket innebär att man ska kunna få hjälp med kommunal service på finska. Förutom finskspråkig personal inom kommunen finns hemtjänst, förskola och ett finskt äldreboende.

– Det är jätteviktigt, eftersom många äldre som blir senila tappar språket och har bara finskan kvar. Att då inte ha någon att prata och kommunicera med, det är en tragedi, säger Vibeke Bildt, (L), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, som inledde firandet med ett tal om Finlands och Sveriges historia.

Talet avslutades med ett fyrfaldigt leve för Finland, innan det var dags för Tullinge-Tumba barnkör att ta plats på scen, med poppiga sånger på finska.

Medarrangör av evenemanget var Huddinge finska förening, som förra året firade 50 år. Nästan alla medlemmar är idag äldre än föreningen och många kom till Huddinge som arbetskraftsinvandrare på 50- och 60-talet.

– Det var några arbetsgivare som tog in väldigt mycket finländare. Det började med att någon kom hit och är man en bra arbetare så frågar de om man känner någon mer och så kom det fler och fler, säger finska föreningens ordförande Riitta Komppa och nämner Alfa Laval i Tumba som ett exempel.

Utmaning att engagera yngre

Många av finländarna som tog jobb på fabrikerna kunde inte svenska och var därför helt beroende av en finsk förening för att få hjälp med var de skulle vända sig för olika ärenden i det nya landet. De finländare som kommer hit idag kan enligt Riitta Komppa ofta svenska och engelska och är inte lika intresserade av att engagera sig i en finsk förening.

– Om inte riksförbundet lyckas engagera de yngre så tror jag att det här försvinner när min generation försvinner. Att arbeta frivilligt är inte direkt dagens melodi. De unga binder sig inte på samma sätt som vi som varit envisa och träffats varje vecka och bakat och kokat kaffe. Samtidigt bör ju föreningen vara så som medlemmarna är, så nu har jag slutat bekymra mig för det. Vi är aktiva med det som medlemmarna vill ha och träffas och pratar gamla minnen, säger hon.

Men hoppet om att intresset för att upprätthålla den finska kulturen i Sverige ska finnas kvar är inte helt ute, enligt Riitta Komppa.

– De som är barn till min generation tycker inte att det är så viktigt, men deras barn börjar bli intresserade och fråga varför de inte har fått lära sig finska, så det går i vågor, säger Riitta Komppa, ordförande för Huddinge finska förening.

Fakta

Finland 100 år

Den 6:e december firar Finland sin självständighetsdag för hundrade gången.

Runt 10% av Huddinges befolkning har finsk anknytning.

Huddinge är ett finskt förvaltningsområde, vilket innebär att kommunen har ett särskilt ansvar att erbjuda service på finska.

Firandet i Sjödalsparken den 30 augusti arrangerades av ABF Huddinge i samarbete med Huddinge kommun, Huddinge finska förening, Pensionärsföreningen Virkeät i Trångsund, PRO Huddinge finska och Svenska kyrkan i Flemingsberg.