ANNONS

Stor glädje i Lilla Finland – Väsbyborna hyllar världsmästarna

Finska pensionärer i Upplands Väsby firar världsmästerskap i hockey-VM 2019 Beskuren
Pensionärerna på Väsbys finska förening firar VM-guldet i ishockey. 18 av spelarna i finska landslaget spelade sitt första världsmästerskap.
Finska pensionärer i Upplands Väsby firar världsmästerskap i hockey-VM 2019
Pensionärerna på Väsbys finska förening firar VM-guldet i ishockey. 18 av spelarna i finska landslaget spelade sitt första världsmästerskap.
De dömdes ut av expertkåren och hade oddsen emot sig. Nu är Finland världsmästare i ishockey 2019.
– I dag är det lätt att vara finländare, säger Pirjo Bofjäll på finska föreningen i Väsby.
ANNONS

Finland tappade tidigt ledningen i ishockeyfinalen mot Kanada, som tog ledningen med 1-0. Men i början av andra perioden kvitterade finske lagkapten Marko Anttila till 1-1. Anttila gjorde sedan ett mål till och Finland tog över finalen (som slutade 3-1).

– Vi sa till varandra att det var otroligt, ett mirakel det Marko Anttila gjorde. Han som kallas för Mörkö, alltså Morran på finska. Hans insats var ju otrolig, han kom ju nästan från ingenstans och så gör han alla de här målen, säger Pirjo Bofjäll på finska föreningen i Upplands Väsby.

Stor glädje i Lilla Finland

Ungefär var tjugonde Väsbybo är född i Finland. Sverigefinska riksförbundet räknar att drygt åtta procent av Väsbys befolkning är sverigefinnar, även personer födda i Sverige, vilket blev tydligt i Upplands Väsby i går kväll, när Finland blev världsmästare i ishockey.

Pirjo Bofjäll säger att de pratat om miraklet hela dagen, även om de flesta såg matchen för sig själva och firade hemma.

– De flesta firade nog hemmavid igår kväll. Jag är gift med en svensk man och vi kollade på matchen i var sitt rum.

Hejade han på Kanada eller?

– Nej nej, vi gör alltid så.  Min man är nörd när det gäller hockey och han sade att det var rena vinterkriget när Kanada tryckte på. Men de kämpade på och vann! Och det är så roligt att de svenska kommentatorerna är fulla av beundran för Finland också.

Finland sades ha oddsen emot sig i och med sina unga spelare. För många av dem var det första gången de spelade i VM.

– Det som är så fantastiskt är ju att vi hade nybörjare, unga killar, som gör det här. Herregud, det var fantastiskt. Det var ingenting som inte var fantastiskt, säger Pirjo Bofjäll.

ANNONS

– En kompis till mig åkte finlandsfärja till Åbo igår kväll och såg matchen på puben på färjan. Där stod glädjen högt i tak, berättade hon.

ANNONS