”Finns en del avskräckande exempel”

Politikerna tycker till om Porslinskvarteren.
Politikerna tycker till om Porslinskvarteren.
Oppositionen ville ha en stadsarkitekt men fick nej. Nu medger Alliansen att byggnationen i Porslinskvarteren inte riktigt blev som det var tänkt.
– Vi får jobba mer för att det ska kännas så välkomnande som man ändå avsåg från början, säger Deshira Flankör (M).

Hur höga ska nya hus vara, vilken färg ska de ha och ska de ha utsmyckande detaljer?

Ansvaret för hur nybyggda områden och stadsdelar ser ut ligger på såväl politiker som byggherrar. Detaljplaner ligger till grund för byggnation och de planerna fattar kommunfullmäktige beslut om.

Vill ha stadsarkitekt

I Värmdö kommun finns planarkitekter som handlägger detaljplaner men de har oftast inget med arkitekturen på enskilda hus att göra.

Mikael Lindström.

Mikael Lindström.

Därför behövs en stadsarkitekt, tycker Mikael Lindström (S), oppositionsråd.

Partiet har i flera år lagt motioner om att Värmdö kommun ska ha en stadsarkitekt. Denne skulle ha en övergripande helhetssyn över bebyggelsen i Gustavsberg.

– Vi tror att det skulle ge ett större fokus på helheten när det gäller utseende och samhällsplanering, säger Mikael Lindström.

Han tycker inte att helheten i de nybyggda områdena hänger samman med de detaljplaner som man kommit överens om.

– Det finns ingen som tar byggherrarna i handen och följer upp, säger han.

Vad tycker du själv om husens utseende?

– Det finns några avskräckande exempel och vissa som är helt okej. Färgerna på Ikanos hus tycker jag är bättre än väntat. Det finns tegelfasader, några trähus, det finns en del lek, men den är rätt så begränsad. Man sätter upp några kakelplattor så tycker man att man följer porslinsarvet. Jag skulle inte säga att jag är jättepositiv, säger han.

Otydliga detaljplaner har låtit byggherrar bestämma

Enligt Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande, har man jobbat omsorgsfullt med det nya området och att antalet planarkitekter väger upp en stadsarkitekt.

Men trots det så har det inte alltid blivit som det var tänkt.

Om du har möjlighet att bygga 5 våningar så gör du ju det

– Det finns till exempelvis detaljplaner i Porslinskvarteren där det står att byggnaden ska vara mellan tre och fem våningar. Och så måste man ju se det från byggherrens perspektiv. Om du har möjlighet att bygga 5 våningar så gör du ju det. Man har inte varit tillräckligt tydlig och det har vi lärt oss av, säger Deshira Flankör.

Vad tycker du om husens utseende?

– Man har olika tycke och smak. Om man ställer sig på parkeringen framför Ittala så tycker jag att det är snyggt med de färgglada husen. Men allén där man kör in, där är det lite tråkiga färger måste jag säga. Men det är ju inte klart ännu. Vi får jobba mer för att det ska kännas så välkomnande som man ändå avsåg från början, säger hon.

Ikanos färgglada hus går hem hos politikerna. Här under tiden då de byggdes.

”Arkitekter kommer inte vallfärda hit”

På frågan om hur Mikael Lindström (S) tror att vi kommer att se på husen om 15-20 år svarar han:

– Jag tror inte att man kommer att vallfärda hit från arkitektskolor som man gör med andra delar i Gustavsberg, säger han.


Vad tycker du om de nybyggda husen i Gustavsberg och Mörtnäs? Hör av dig till oss på: redaktionen@mitti.se