ANNONS

Arrangör: ”Ett enormt sug efter att komma ut och dansa”

Rejv, Stockholm, sommar2020
Många danssugna har tagit sig ut i skogar och grönområden i sommar.
Efterfrågan på utomhusfester i Stockholm är stor och det finns många tillställningar att välja mellan.
– Många vill glömma den gråa vardagen för en natt eller två, säger Rickie, rutinerad dj som har ordnat fester sedan mitten på 90-talet.
ANNONS

I soluppgång, i solnedgång, vid stränder, i skogen, under vägbroar, i naturreservat och i källare. Sedan mitten av 90-talet har Rickie spelat techno och ordnat rejv runt om i Stockholm, oftast utan att söka tillstånd. Han är i 50-årsåldern, bor i en kommun i norrort och beskriver sig själv som en eldsjäl som vill sprida sin musik.

– Man bygger upp en förväntan hela veckan innan. Man roddar med ljud, fixar ljus och fixar dj:s. Det är mycket jobb, men när man väl är där är det värt det.

– När man lägger på första skivan och ser att ljudet fungerar – det är en häftig känsla. Och att se ett dansgolv fyllas är ännu häftigare, säger han.

Rejv, arrangör, vinylskivor

Rickie spelar alltid techno, och alltid vinyl. Det har han gjort sedan mitten av 90-talet, och beskriver sig själv som att han tillhör den gamla skolan. Foto: Privat

Rejv, arrangör, vinylskivor

Riggat och klart för ett av rejven i Solna tidigare i sommar. Foto: Privat

Avbröt efter klagomål

I sommar har han spelat skivor på tre utomhusfester. Det har varit små intima tillställningar, bland annat i Solna. Flera evenemang har också blivit inställda på grund av corona. Han säljer inte biljetter och välkomnar vem som helst att komma. Den senaste festen spelade han i fyra timmar, men valde att avbryta vid 03-30-tiden efter att det kommit in klagomål. Han menar att det är omöjligt att sätta stopp för dansen, trots att det många gånger sker olagligt.

– Det finns tre, fyra, fem fester varje helg att välja mellan, det finns ett enormt sug efter att komma ut och dansa, träffa folk och ha kul. Många vill glömma den gråa vardagen för en natt eller två.

ANNONS

– Jag tycker att det har blivit för kommersiellt med biljetter och stora evenemang, men jag tillhör väl den gamla skolan.

Rejv, arrangör, vinylskivor

Foto: Privat

”Vill inte störa”

Hemma har han runt 1 500 vinylskivor och letar hela tiden efter ny musik. Och han håller alltid ögonen öppna efter bra festplatser och i sommar har det blivit många cykelturer för att spana in passande ställen. Inom kort är det dags att plocka fram vinylspelaren och ordna fest igen. Han har ett ställe på gång, och funderar på dagsfest, för att minska störningsrisken.

– Jag vill verkligen inte störa andra, men det finns alltid de som klagar.

Finns inga regler

Ett av rejven i Stockholm i sommar.

Ett av rejven som har ordnats i Stockholm i sommar. Foto: Privat

Ena annan dj i 25-årsåldern som Mitt i varit i kontakt med har spelat på fem rejv och utomhusfester hittills i år. Den här sommaren tycker han att den största skillnaden mellan rejven utomhus och de vanliga klubbarna har varit frihetskänslan.

– Det finns inga regler utan enbart frihet under ansvar. Sedan får ju varje dj och varje crew en helt annan expressiv dimension att röra sig med när det kommer till open air. Finns sällan några förväntningar, bara förhoppningar.

Minnesvärd soluppgång

– Alla fester har ju verkligen sin charm. Det spelar inte så stor roll om en spelar eller bara dansar. Speciellt i dessa coronatider tycker jag det fetaste med att folk roddar fester är uppladdningen. Faktumet att vi kommer få dansa, vi kommer få lyssna på musik, vi kommer att få festa.

Ett starkt minne är soluppgången på sommarens första fest.

– Den festen var extra kul då crewet hade planerat för 200 personer. Det kom närmre 1000, och fan vad sugna alla var.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.