ANNONS

Läsarna tipsar: Här finns Farstas godaste semlor

konditorn och bagarn hökarängen semla
Amalia Andersson på Konditorn och Bagarn laddar för fettisdagen.
Som gröt, som wrap, som hamburgare, med het mjölk eller bara som den är.
Just nu äts det semlor för fullt i alla möjliga olika varianter.
Men var får man tag på den godaste semlan i Farsta? Vid bad er läsare om era bästa tips.
ANNONS

Det har redan funnits semlor till försäljning under flera veckor, någon dök säkert upp redan före jul – men det är faktiskt först på tisdag som den verkliga fettisdagen är.

Då bakas än mer för högtryck på söderort alla bagerier.

Men var äter man den godaste semlan i våra kvarter. När vi skulle göra en guide till var man hittar de bästa semlorna i området bad vi er läsare om hjälp, och tipsen strömmade in. Här har vi sammanställt tio av de populäraste ställena.

Fakta

Här köper Mitt i:s läsare helst sina semlor

Konditorn och bagarn

Pepparvägen 11, Hökarängen

BAK

Söndagsvägen 3, Hökarängen

Sköndals konditori

Spritsvägen 7, Sköndal

Green Praline (veganska och glutenfria)

Hauptvägen 90, Hökarängen

Coop Farsta

Farstaplan 21, Farsta

Kaffein

Högdalsgången 10, Högdalen

Matdax

Högdalsgången 2, Högdalen

Enskedeparkens bageri

Enskede gårdsväg 3-5, Enskede Gård

Adams 

Skarpnäcks Allé 19, Skarpnäck

Robin Delselius bageri

Stora Gungans väg 2, Enskede

Källa: Mitt i:s läsare

Den som flest tipsade om är Konditorn och Bagarn i Hökarängen. Här börjar semmelförsäljningen direkt efter nyår och fortsätter sedan fram till påsk.

En vanlig dag säljer de mellan 200-500 semlor, men på fettisdagen räknar man med att få baka betydligt fler än så, kanske runt 2 500 stycken.

Man har inte hakat på trenden med semmelwraps och nachosemlor, utan håller sig till det traditionella – som den är eller med varm mjölk, berättar Amalia Andersson.

– Vi har klassisk semla, med hasselnötter. Det finns också varianter som vi fixar på beställning om någon vill ha med bara mandel eller med vaniljkräm. Annars har vi bara en sort.

semla

Semlorna serveras som de är eller med hetvägg. Foto: Niklas Thim

Så vad är hemligheten bakom deras semlor?

– Vi bakar och spritsar nya semlor hela dagen, så det finns hela tiden färska. Många säger att vår mandelmassa är jättegod, den tror jag många kommer för, säger Amalia Andersson.

Minisemlan populär

Ett annat ställe som det tipsas om Delselius i Gamla Enskede.

Semlor på Delselius i Enskede.

Minisemlan är den som säljer bäst på Delselius.

En vanlig dag bunkrar bageriet upp med över 100 semlor, men gissningsvis går det åt betydligt fler på fettisdagen. Av de olika varianterna som säljs är det minisemlan som är mest populär.

Paula Stridh jobbar på Delselius i Enskede. Semlor semla

Redan från efter nyår är efterfrågan på semlor stor på Delselius i Enskede, berättar Paula Stridh.

På Delselius i Enskede är det minisemlan som är storsäljaren, berättar Paula Stridh.

– Den stora semlan är nog helt enkelt lite för stor, är Paula Stridhs teori.

Och hemligheten bakom semlornas popularitet ligger nog både i mandelmassan och i bullen, tror hon.

– Det jag fått höra av kunder är att de tycker att vi har en bra mandelmassa, att den är lite knaprig. Sen har vi mycket kardemumma i bullarna också, säger Paula Stridh.

Är du på jakt efter veganska semlor så har vi testat flera. Läs om det här:

Semmeltest 2020: Här hittar du Stockholms godaste vegansemla

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.