”Det finns mycket jag vill ändra på”

Cornelia Gårdmark har fått Zontas stipendium för sitt arbete för unga kvinnor.
Cornelia Gårdmark har fått Zontas stipendium för sitt arbete för unga kvinnor.
Cornelia Gårdmark.
Cornelia Gårdmark.
Lidingöbon Cornelia Gårdmark, 19, är engagerad i en tjejgrupp där nyanlända och svenska tjejer träffas.
Nu har hon fått stipendium för sitt arbete.

Cornelia Gårdmark är engagerad i flera olika projekt. Hon är ordförande för internationella föreningen på Hersby gymnasium, är engagerad i utbytesprojektet Youth for understanding och i en grupp där nyanlända och svenska tjejer möts. Nu har hon fått Zontastipendiet för sitt arbete.

– Det känns superkul! Efter allt hårt slit och hårt jobb känns det fantastiskt kul att få den uppskattningen.

Varför tror du själv att du fick det här stipendiet?

– Jag tror att det är för att jag inte bara engagerar mig i en organisation. Jag jobbar på flera olika sätt för att få människor att förstå att vi i världen är ganska lika. Tanken bakom den här gruppen är att man inte får hjälp via pengar, utan via kompisar.

Var kommer ditt engagemang ifrån?

– Likväl som man kan göra skillnad via FN:s säkerhetsråd kan man göra skillnad i sin vardag. Varje dag gör man ju val. Det finns mycket jag vill ändra på och då tar jag chansen att göra det.

Stipendiepengarna, 10 000 kronor, ska hon använda för att fortsätta sitt internationella arbete.

– Antingen ska jag gå en kurs i ledarskap eller så vill jag hemskt gärna åka till Uruguay i Sydamerika och lära mig mer om deras kultur. Där skulle jag hjälpa utbytesorganisationen också.

Tidigare i år tog Cornelia Gårdmark emot Raoul Wallenbergpriset för sitt arbete inom Internationella föreningen på Hersby gymnasium.