ANNONS

S-kritiken: ”Finns ju borätter att köpa”

Karin Wanngard
Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd i Stockholms stad.
Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) tror inte att ombildning av hyresrätter i Stockholms yttre stadsdelar skulle minska segregationen.
– Varför fortsätta med något som vi vet inte fungerar? säger hon.
ANNONS

Under våren kommer hyresgäster i Stockholms yttre stadsdelar få erbjudande om att köpa sina lägenheter. Det handlar om 20 000 av allmännyttans lägenheter i totalt elva områden.

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) anser att det tvärtemot vad Moderaterna hävdar skapar mer segregation och bostadsbrist.

– De har gjort det förr och vi vet att det skapar ännu mer segregation och bostadsbrist. Färre grupper får nu möjlighet att komma in på bostadsmarknaden, varför fortsätta med något som vi vet inte fungerar? Om de vill minska segregationen så borde de vara villiga att bygga hyresrätter i villaområden, säger Karin Wanngård.

Säljs till marknadspriser

För att ombildningsprocessen ska kunna gå igenom, krävs att 50 procent av föreningen visar intresse och även 50 procent måste förbinda sig att köpa. Senast en del av allmännyttans bostäder blev bostadsrätter såldes de till ett subventionerat pris – men nu är det marknadsmässiga priser som gäller.

De som inte vill köpa blir tvingade att bli hyresgäster hos sina grannar

Karin Wanngård (S)

De som inte vill köpa kan alltså säga nej, men enligt Karin Wanngård (S) får en ombildning ändå konsekvenser för de som vill förbli hyresgäster.

– Även om 49 procent är emot blir de ju tvingade att bli hyresgäster hos sina grannar. De förlorar tryggheten det innebär att ha hyreslägenhet hos stort fastighetsbolag. Vi vet sedan förra gången att det skapar oro och osämja bland grannarna.

Hon påpekar att för dem som vill och har råd att köpa finns det redan bostadsrätter på marknaden.

– Det som verkligen är attraktivt och behövs är billiga hyresrätter och det är just det beståndet som nu minskas, säger Karin Wanngård (S).

ANNONS

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd Stockholms stad säger att han är bekymrad över det höga tonläget från Socialdemokraterna.

– S i Göteborg har gett den här möjligheten just för att bryta segregationen och trots att vi har problem med det i Stockholm har vi en orimligt hög retorik från S. Det finns ingen anledning att vi ska tänka annorlunda här än i andra delar av landet där man just nu ser ett behov, säger Dennis Wedin.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.