RS: ”Finns en repressiv röd tråd inom M”

Mattias Bernhardsson, gruppledare i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge, är kritisk till Haningemoderaternas "repressiva" hållning i flera frågor, menar han.
Mattias Bernhardsson, gruppledare i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Mattias Bernhardsson, gruppledare i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
Mattias Bernhardsson, gruppledare i Rättvisepartiet Socialisterna i Haninge.
I måndags hölls en demonstration vid kommunhuset med krav på Alexandra Anstrells avgång.
I måndags hölls en demonstration vid kommunhuset med krav på Alexandra Anstrells avgång.
Nu svarar Rättvisepartiet Socialisterna på kritiken från Haninge-Moderaternas ordförande Alexandra Anstrell. RS hävdar att Anstrell varit "allmänt svepande" i sina inlägg om den avlivade Södertörnsvargen – och att det finns en "repressiv" röd tråd inom Moderaterna i Haninge.

Såväl Haningemoderaterna som Tyresömoderaterna och riksdagsledamoten Erik Ottosson (M) förordade skyddsjakt på den nu avlivade Södertörnsvargen.

M-ordföranden i Haninge, Alexandra Anstrell, vädjade dessutom i höstas i brev till länsstyrelsen om att utreda skyddsjakt.

Och det är i Haninge kommun, där vargen främst uppehöll sig, som vargdebatten lever vidare.

Alexandra Anstrell kritiserade i veckan kommunfullmäktigepartiet Rättvisepartiet Socialisterna för att partiet enligt henne använder vargfrågan och kritiken mot henne som ett led i att få tillräckligt med röster i höstens kommunval.

Nu svarar RS Haninges gruppledare Mattias Bernhardsson på kritiken från M:

– Alexandra Anstrell stämplar tusentals vuxna som barn i sina uttalanden om ”fler vuxna i debatten”. Det var 47 000 som skrev på namninsamling mot skyddsjakten, och över 100 har överklagat, säger Mattias Bernhardsson.

Han medger att RS varit det parti i Haninge som varit mest aktiva i motståndet mot skyddsjakten.

Om Alexandra Anstrell vill se ”fler vuxna i rummet” så får hon i så fall förklara vilka uttalanden från oss som är på en icke-vuxen nivå.

– Men även MP i Haninge överklagade beslutet. Vi i RS driver våra frågor oavsett om det är valår eller om vi sitter i fullmäktige. Om Alexandra Anstrell vill se ”fler vuxna i rummet” så får hon i så fall förklara vilka uttalanden från oss som är på en icke-vuxen nivå, säger Mattias Bernhardsson.

– Hon har själv lämnat väldigt allmänt svepande inlägg om vargen.

Det finns en viss röd tråd inom Haningemoderaternas politik senaste året, hävdar Mattias Bernhardsson.

– Partiet är repressivt. Man vill stoppa bostäder till de ensamkommande, man vill förbjuda tiggeri och man ville skjuta Södertörnsvargen. Det är förbjud, stoppa, skjut, säger han.