ANNONS

Här finns svamparna i Haninge

Blandskog, skugga, djup mossa – och framförallt regn. Det är förutsättningarna för en lyckad svampskörd i Haninge.
– Nu ber jag till regngudarna, säger svampkonsulenten Karita Thomé.
ANNONS

Vill man vara säker på att hitta svamp ska man söka sig till de södra delarna av Stockholm, säger hon.

– Södertörn har alltid haft mycket gammelskog som aldrig avverkats. Hemfosa i södra Haninge och Tyresta nationalpark är två väldigt bra områden. I norr skulle jag tipsa om Kårsta, Väddö och andra delar av Norrtäljetrakten, säger Karita Thomé.

Utvecklat svampsinne

Hon har bjudit med Mitt i på en privat svamputflykt i Rudans friluftsområde i Haninge. En plats hon en gång om året tar med svampentusiaster på.

– Men själv hittar jag mycket svamp mellan Tyresta nationalpark och Dalarövägen, nära mitt hem.

Du avslöjar dina svampställen alltså?

– Sina kantarellställen avslöjar man aldrig, men visst kan man säga att man sett Karljohanssvamp när man varit ute och plockat.

En hel korg med ett tiotal olika matsvampar fyllde hon på en timme kvällen innan.

– I går var jag nöjd. Man har utvecklat sitt svampsinne genom åren. Har du små barn eller barnbarn i familjen eller bland vänner, fråga om de vill följa med. Små barn hittar svamp fantastiskt bra, säger Karita Thomé.

Svampkonsulent Karita Thomé guidar i svampskogen.
foto: Åsa Sommarström

ANNONS

Kantareller på Utö

Den här dagen går det inte riktigt lika bra. Och de tre senaste åren har det faktiskt varit rätt blygsamt med svamp i Storstockholm. Karita Thomé följer väderprognoserna noggrant just nu. Regnet sista tiden innebär bra förutsättningar för karljohansvamp, smörsopp och blodriska, menar hon.

– Men hittills har det ju varit väldigt torrt och blåsigt längs kusten. Vackra, varma somrar brukar innebära dåliga svampsäsonger. Nu behöver vi regn i massor. Får vi det de närmaste veckorna, då kan det hända grejer härute.

Malin Löfgren, kommunekolog i Haninge, håller med om att mer regn behövs:

– Jag hittade lite kantareller på Utö häromdagen, men det var inte mycket.

Malin Löfgren tycker precis som Karita Thomé att Tyrestaskogen är en bra svampskog.

– Men jag vill också slå ett slag för Högstaskogen mellan Skutans gård och Tyresta. Där finns väldigt fin gammal skog. Får vi regn så tipsar jag folk att ta sig dit och leta.

Svampar i kris

Men även om det skulle bli blöta säsonger framöver – kan vi svenskar alltid räkna med att hitta svampen vi vant oss vid? Nej, menar Ellen Larsson, förste museiintendent i mykologi vid Göteborgs universitet.

– För svampar som är knutna till gammelskogarna är det kris. Det moderna skogsbruket naggar i de få naturskogar som finns kvar. Det är ett svårt problem som leder till att svampgrupperna får minskat livsutrymme och dör ut, säger hon.

Fakta

5 tips för nybörjare

  1. Sopp är en bra nybörjarsvamp eftersom det inte finns någon giftig variant, bara oätliga, på svenskt fastland. Se dock upp med djävulssopp på Öland och Gotland. Du känner igen en sopp på rören under svampens hatt.
  2.  Tänk bortom gula kantareller, den letar de flesta efter. Trattkantareller och trumpetsvampar är lätta att känna igen och likson gula kantareller goda matsvampar.
  3. Ha alltid en färsk utgåva av din bästa svampguide med dig. En del svampar som förr sågs som matsvamp betraktas idag som giftiga. Vill du inte bära med dig en bok finns appen Svampguiden där man snabbt kan ta reda på vad för svamp man har hittat.
  4. Karjohan kommer snabbt upp efter lite regn men förväxlas lätt med gallsopp. Gallsoppen är inte giftig men smakar mycket bittert.
  5. Vatten sjunker så leta sänkor! Låga skogspartier, sänkor och kärr ger hopp för svampplockaren även i torra tider.

En ung Karljohansvamp.

 

Fakta

Apropå svamp, visste du att...

…världens  snabbaste organism är en svamp. Vissa svamporganismer kan, rån att vara stilla, skjuta iväg sporer med en hastighet på 25 meter per sekund.

…i romarriket talade man om svamp som ”gudarnas mat” då de ansågs göra en odödlig.

…det kan vara farligt att äta för mycket champinjoner då de innehåller cancerogena ämnen.

…över 70 arter av svamp kan lysa i mörkret och användes förr i tiden som ljuskällor.

…några av de äldsta svampkolonierna som människan känner till är älvringar, svampar som växer runt stensättningen i Stonehenge i England är så stora att de syns från ett flygplan.

…vildplockad svamp är en källa till vitamin D, vilket är unikt bland vegetabiliska livsmedel. Kantareller, trattkantareller och Karl Johan-svamp innehåller mer D-vitamin är många fiskarter.

Källa: BBC, Livsmedelsverket, Ny teknik
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.