ANNONS

Här finns tomma cykelboxar att hyra

Ingången till Odenplans cykelgarage.
Ingången till Odenplans cykelgarage.
Cykelbox
Här kan man låsa in sin cykel.
Cykelboxar
Uthyrningsstatus i september.
Stockholm parkering har i år satsat på cykelparkering, men 37 av de 84 nya cykelboxarna står outhyrda. Efterfrågan varierar stort och på Kungsholmen finns både fulltecknade och tomma garage.
ANNONS

De första så kallade cykelboxarna, överdimensionerade skolskåp där du kan låsa in din cykel för en hundralapp i månaden, blev snabbt uthyrda i Stockholm. I maj ställde Stockholm parkering efter direktiv från kommunen ut fler boxar.

 

Fakta

Här finns cykelboxar

Cykelboxar

Källa: Stockholm parkering

Totalt finns nu 84 boxar utplacerade i anslutning till 18 garage runtom i Stockholm, men i september var bara drygt hälften uthyrda. På två ställen på Kungsholmen står samtliga sex boxar tomma. På andra platser är alla boxar tvärtom upptagna, däribland Älvsjögaragets tre boxar, de två vid S:t Eriksplan respektive P-hus Flemming.

– Det här med cykelparkering är ganska nytt för oss, det vi har märkt hittills är att det på vissa ställen går snabbare att få upp ett intresse för boxar medan det på andra ställen kan ta lite längre tid. Men det tycker inte vi är så konstigt, det kan ta ett par år att få fler medvetna om möjligheten att hyra en cykelbox, säger Christian Rockberger, vd för Stockholm parkering.

Antalet boxar på varje plats är relativt få, flest finns i P-hus Vartofta på Södermalm med 16 platser, men det vanligaste är 2-4 boxar per anläggning.

– Det som är så bra är att om vi märker att efterfrågan ökar kan vi ganska lätt utöka antalet boxar, istället för att ställa ut en massa från början som står tomma, säger Christian Rockberger.

Men trots få boxar kvarstår faktum att många idag är outhyrda.

– Vi har fortfarande på vissa ställen tomma boxplatser, det är därför vi är måna att nå ut och sprida så vitt som möjligt att man kan hyra cykelbox, säger Christian Rockberger.

Cykelparkering i box är trots allt det som efterfrågas mest av cyklister med dyra cyklar, som inte känner sig trygga med att låsa cykeln i ett öppet garage med vanliga ställ. Ett sådant finns i Råcksta, där ställen ibland är helt tomma. I stället väljer många att låsa cykeln närmre tunnelbanestationen.

Av det drar Stockholm parkering lärdomen att den typen av parkering måste ligga i nära anslutning till cykelresmålet, i det här fallet tunnelbanan. Det gäller minst sagt för Stockholms första renodlade cykelgarage vid Odenplan, där man framöver kommer att kunna ta sig direkt från parkeringen till biljettspärrarna.

Cykelgaraget smyginvigdes i september och att abonnera en plats kostar idag ingenting, förutom en engångskostad på 200 kronor för nyckeln. Det kommer det dock att bli ändring på när citybanan öppnar nästa sommar.

– Vi har inte bestämt ett pris, men jag tror att det kommer ligga någonstans mellan 80 och 100 kronor. Vi lär oss successivt vad cyklisterna efterfrågar och det vi har märkt hittills är att säkerheten och läget är viktigare än priset. Det viktiga är att vi erbjuder något som känns tryggare än att parkera sin cykel på gatan, säger Stockholm parkerings vd Christian Rockberger.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.