Välj ditt område
Det finns minst två vargar i Stockholms län. Kan någon av dem ha tagit sig till Tyresö?
Det finns minst två vargar i Stockholms län. Kan någon av dem ha tagit sig till Tyresö?

Finns det varg i Tyresö?

Nyheter / Snackisar Det mytiska rovdjuret har setts i södra delen av Tyresö. Men är det verkligen varg?

En kvinna har rapporterat in till Länsstyrelsen att hon har sett en varg vid Lillmyra i Tyresö. Hon skriver i Facebookgruppen ”Aktuella händelser i Tyresö” att spåren har kontrollerats av jägare.

Inlägget väckte stor uppståndelse i kommentarerna delar folk med sig av egna spaningar och många uttrycker glädje inför utsikten att det stora rovdjuret kan finnas i kommunen. Men Mikael Fransson, handläggare på Länsstyrelsen, är tveksam.

– Vi har inget som tyder på att det är just varg i det här fallet. Vi har fått in bilder från Tyresö men det har varit på hundar. Det kan naturligtvis vara varg, men går inte att avgöra bara utifrån ett spår. Vi kan inte kvalitetssäkra om det inte är spårsnö och folk inte tar bilder.

Om det har funnits varg i Tyresö så var det många år sedan, menar Mikael Fransson. Däremot bekräftades varg på Värmdö 2005.

Hur mycket varg finns i länet?
– Minst två. De har setts i södra delen av länet, kring Järna och Södertälje. De är födda där, i Sjundareviret, så det är inte samma flock som har observerats i Norrtälje.

Hittills i år har 39 vargspaningar i Stockholms län rapporterats in till Länsstyrelsen. Människor uppger bland annat att de har sett varg i Huddinge, Haninge, Botkyrka och Nacka. Ingen av dessa iakttagelser har dock bekräftats vara varg av Länsstyrelsen.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

Personal gömde sig på toa vid rån mot butik

Brott

Våldsvågen: Fyra personer dödade på en vecka

Nyheter

Polisrazzia mot förening i Rinkeby

Dådet skedde i bostadsområdet mellan Södra Jordbrovägen och Jordbro parklek
Brott

Grannar om mordet i Jordbro: ”Vi hörde skrik”

Nyheter

Älg på visit i Tallkrogen sköts ihjäl

Livsstil

De gick i flickskola på Söder på femtiotalet