Fira 6 juni gratis på Hesselby slott

En stor körkonsert med sångerskan Marie Bergman, folkdanslaget ­Vargarna och final i talangjakten Drömverkstaden.

Det är några av punkterna på Hesselby slotts nationaldagsfirande.

Trots att den 6 juni blev en helgdag 2005 har ingen särskild tradition hunnit sätta sig hos svenska folket. Det vill Hesselby slott ändra på. På nationaldagen bjuder de in till ett musikaliskt nationaldagsfirande med fri entré i slottsparken.

– Det var en del som undrade om slottet skulle stänga ute allmänheten när det blev hotell, men för oss är det jätteviktigt att visa att vi välkomnar alla. Och det visar vi bland annat genom nationaldagsfirandet, säger Torbjörn Blomqvist, som äger slottet tillsammans med artisten Tomas Ledin.

Tomas Ledin håller med och säger att det här kan ses som en förfest till Stockholm Folk festival 9–11 augusti, som äger rum för andra året.

Nationaldagsfirandet arrangerar de i samarbete med Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning, Parkteatern och Stockholms stadsteater.

En jättekör med Marie Bergman, Lasse Axelsson, känd från bland annat Stockholm Gospel och Credokören, och körledaren för Tensta Gospel Choir, Cedwin Sandanam, drar i gång klockan 15. Singer-songwritern Sofie Livebrant och vis- och bluesartisten Jenny Almsenius finns också med. Och vinnaren i talangjakten Drömverkstaden kommer äntligen att utses.

Det blir även tivoli, knallar, matmarknad och aktiviteter för barn och unga under dagen. Firandet håller på mellan klockan 11 och 17. På nationaldagskvällen sänder SVT2 ”Musikfest på Hesselby slott” som visar förra årets festival.

Tomas Ledin och Torbjörn Blomqvist, slottsherrar som bjuder in till nationaldagsfirande.