Fira alternativ jul och slipp stressen

Diakon Jemima Bentham framför en lucka i församlingen jättelika julkalender.
Diakon Jemima Bentham framför en lucka i församlingen jättelika julkalender.
Det alternativa julfirandet i Vallentuna församling växer. Här finns firandet för dem som är trötta på glitter- och coca-colajulen.

– Alla är välkomna, säger diakon Jemima Bentham.

På julafton är chansen stor att dansen kring granen i Mathiasgården vid Vallentuna kyrka ringlar lång. Då är det dags för det gemensamma firandet som församlingen arrangerar. En tradition som bara växer. I år räknar man med runt 100 julfirare.

– Det är ett öppet hus. Hit får man komma som man är och vara en del av gemenskapen, säger Jemima Bentham.

Firandet börjar med samling kring krubban i kyrkan klockan 11. Sedan blir det jullunch i Mathias­gården.

Det är tveklöst att behovet av en alternativ jul finns i Vallentuna, tycker Jemima Bentham. Hon menar att i samhället, inte minst i reklamen härskar en bild av julen där allt är mysigt, alla är sams och har pengar till mängder av julklappar. Förväntningarna inför julen är skyhöga, vilket skapar problem.

– Allt som är dåligt dras till sin spets på julen. När jag var liten präglades julen av skrik och bråk, säger Jemima.

Firandet i Vallentuna församling är till för dem som är i behov av ett nyktert sammanhang eller ett utan våld och bråk, den som är ensam, nyinflyttad, inte har råd med klappar och julmat, eller som tycker den kommersiella julen känns andefattig.

– Jag har inte köpt lögnen om julen. Vårt julfirande uppfattar jag som mer äkta. Vi har fokus på det viktigaste – gemenskapen, säger Jemima Bentham.