Fira helgen med en bärs i kyrkbänken

På pubarna kan ölen intas i bardelen såväl som på kyrkläktaren med utsikt över bryggeriet. På bild är en tredjedel av bryggartrion, Per Stocke.
På pubarna kan ölen intas i bardelen såväl som på kyrkläktaren med utsikt över bryggeriet. På bild är en tredjedel av bryggartrion, Per Stocke.
Nya fredagspuben på Sundbybergs köksbryggeri blev en succé direkt.

Men en brand och dolt mögel har krävt oförutsett mycket jobb för Sumpans bryggartrio under året.

Citron och humle fyller näsborrarna när vi slår upp dörren till Betlehemskyrkan. En ny sommaröl bryggs.

Ny är också baren. Sedan två veckor anordnas här fredagspub. De 150 platserna ryker fort, senaste puben var fullbokad två månader i förväg av ölentusiaster från hela länet.

– Öl är ju väldigt trendigt, och gott. Men många säger också att vi fyller ett tomrum, här kan man sitta ner och prata, man slipper hysteriskt krogdunk. Man får god öl, god mat och lite skönt sorl. Och lokalen är ju helt unik, säger Per Stocke.

Han drog igång bryggeriet 2013 med vännerna tillika Sundbybergsborna Thomas Lindberg och Peter Bergholtz. Kyrkans fasad och delar av insidan är q-märkta, men kåken är gammal och krävde en hel del fix.

Branden i december 2014 och det som följde hade dock ingen räknat med. En plastback tog eld i köket när någon av misstag kommit åt spisvredet.

– Det var tur i oturen att Peter var kvar i lokalerna. Han tömde tre brandsläckare. Sen kom brandkåren på fem minuter och elden kunde begränsas till köket, berättar Peter.

Bryggeriet klarade sig helt men köket totalförstördes och stora delar av byggnaden rökskadades. Det blev till att riva väggar, tak och golv. Sanering och ny isolering på det.

Som om det inte var elände nog upptäcktes i samma veva fuktskador i träet mellan två våningar.

– Det har ju tokregnat in i kåken i 20 år. Vi hade sprungit med hinkar här tidigare. Men vi visste inte att bjälklagren mellan våning två och tre helt ruttnat.

Det blev mer rivning och mögelsanering.

Per Stocke ser ändå positivt på saken.

– Branden var en väldigt tragisk olycka och det har varit mycket jobb. Å andra sidan har vi kunnat passa på att göra massa grejer precis som vi vill ha det. Helt nytt kök, vatten på flera ställen, nytt avlopp och nya toaletter.

Det mesta är klart nu och killarna gläds åt att ägna mer tid åt det stora glädjeämnet: öl. Förutom fem ordinarie sorter experimenterar de fram ett par fat exklusivt för fredagspubarna.

– Vi har bryggt öl på det mesta. Spenat, fläder och på Thomas mammas hemodlade rödbetor. Det blir ett fint rosa skum och funkar fint med grovt bröd med extra salt smör!

De snittar 3 000 liter per vecka och levererar till systembolag och krogar i hela länet. Men hjärtat tillhör Sumpan. De har flera lokala samarbeten, Bra mat fixar käket på pubkvällarna och andra företag har events i kyrkan.

– Hela vår idé bygger på att verka lokalt, det är det roliga. Folk hejar och är så trevliga här. Vi har vuxit ur den här lokalen för ganska länge sen egentligen, men vår ambition är inte att bli hur stora som helst, eller att servera öl tills folk blir jättefulla. Att vi kan livnära oss på öl är fantastiskt. Vi lever drömmen.

Fakta

Pub för 150 gäster

Varje fredag anordnas pub på Sundbybergs köksbryggeri. Gratis entré. Föranmälan krävs och görs via Facebook eller på bryggeriets hemsida. 150 personer inkl personal är maxantal.

Puben stänger klockan 23.

En medlemsförening är på gång med målet att ha puben öppen flera gånger i veckan.

En allmän pub är på sikt målet, men kräver ombyggnation och särskilda tillstånd.

Källa: Sundbybergs köksbryggeri