Min lokala hjälte

Fira in nya året på eldfesterna i Järva

I kväll, tisdag, inleds det persiska nyårs­firandet med eld­festen i Husby.

Kurdiska föreningen firar som vanligt in det nya året på Eggeby gård på onsdags­kvällen.

För andra året i rad firas eldfesten i Husby för att fira in det persiska nyåret. Förra året kom mellan 5 000 och 10 000 personer för att dansa, sjunga och traditionsenligt hoppa över små eldar. Festen hålls på Dalhagens BP på Stavangergatan.

Zinat Pirzadeh leder kvällen där bland annat rapparen Iman Russ och artisterna Fantase Bee och Adrian Momen står på scenen. Det blir massor av dans med till exempel Fire dance och Golrizan dance, och Mona Sahlin ska hålla inledningstalet.

Projektledaren för eldfesten i Husby, Mahbobeh Englund, berättar att de kommer att köra en gemensam protestdans som en del av årets budskap: ”Nej till våld mot kvinnor och barn”.

– Vi har tränat in en dans inspirerad av den globala massdansen ”1 Billion Rising” som körs världen över i protest efter våldtäkten i Indien.

På Eggeby gård på Järvafältet har Kurdiska föreningen stått för det kurdiska nyårsfirandet sedan drygt 20 år tillbaka, och de har alltid eldfest dagen innan Newroz, alltså den 20 mars, som infaller på vårdagjämningen. Festen brukar locka cirka 14 000 personer.

– Det är inte bara kurder, utan de som bor runt Järva brukar komma med sina familjer. Eldens betydelse varierar, och enligt vår mytologi gjorde man revolt mot en diktator och tände brasor på berget för att signalera att det var dags för uppror, säger Burhan Yildiz från föreningen.

Traditionen att hoppa över eldar är en symbol för rening och ett sätt att välkomna året.