ANNONS

Fira nationaldagen på Millesgården

Nationaldagen
Lidingö stad bjuder på nytt in till att fira nationaldagen på Millesgården.
En heldag med modellbåtar, jazzmusik, god mat och fint väder i Millesgårdens skulpturpark. Det är bland annat detta som Lidingös stora nationaldagsfirande har att bjuda på.
ANNONS

Generellt är vi i Sverige inte speciellt bra på att fira vår nationaldag. Åtminstone inte om vi jämför oss med till exempel våra grannar i Norge som drar igång en ordentlig fest över hela landet den 17 maj.

Men i vissa delar av vårt avlånga land skapas ändå nya traditioner – som nationaldagsfirandet ute på Millesgården på Lidingö.

– Detta är en gammal tradition som vi på senare år börjat kalla för Nationaldagsfestivalen. Allting börjar klockan elva på dagen och då finns det möjligheter att titta på fina modellbåtar i fontänerna, lyssna på jazzmusik och njuta av Millesgårdens fina skulpturpark i det förhoppningsvis fina vädret, säger kulturchef John Svensson.

Klockan 14 startar sedan en konsert där Lovisa Lindkvist uppträder med inriktning på svensk musik med koppling till Lidingö, såsom till exempel Monica Zetterlund och Beppe Wolgers.

Efter detta delas priset ”Årets ängel” ut. Det är en årlig utmärkelse från Lidingö stad inom kultur samt idrott och hälsa som delas ut under firandet.

– Priset går i år till alla Lidingöbor som aktivt deltagit kring integrationen och i flyktingmottagandet i kommunen här under året. Det fanns många att välja mellan och därför ville vi ge detta pris till en så bred grupp som möjligt då det är många som har varit med och hjälpt till.

Varför tycker du att man ska ta sig till just er på nationaldagen?

– Dels för att det är fantastiskt fint på Millesgården. Det är en otroligt härlig miljö och på nationaldagen är det även fri entré till skulpturparken. Det går att äta i restaurangen på terrassen och att njuta av musik, tal och firandet av Lidingö och Sverige, säger John Svensson.

TEXT: Robin Söderlund

ANNONS
Fakta

Nationaldagsfirandet på Millesgården

11.00-14.00: Diverse aktiviteter i skulpturparken som fontänfest med modellbåtar, jazzband, boulespel och mycket mer.

14.00-15.00: Sångerskan Lovisa Lindkvist med trio bjuder på ett Monica Zetterlundprogram.

15.00 till ca 16.00: Nationaldagsfirande med tal, sång, flaggviftning och utdelning av priset Årets ängel.

16.30: Välkomstceremoni för nyblivna svenska medborgare (särskild inbjudan).

Källa: Lidingö stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.