Fira sportlov med rock, tromboner och färgtryck

Det är lätt hänt att sportlovet blir häng över datorn om familjen stannar hemma i stan. Men det finns fullt med roligt saker att göra – Lokaltidningen Mitt i har valt ut några av godbitarna.

Att starta ett band drömmer många om. Men hur gör man? På Brygghuset vid Odenplan är det rockkollo för barn mellan 10 och 17 år som är sugna på att testa.

I fyra dagar, mellan torsdag och söndag, får man bekanta sig med bas, trummor, gitarr och keyboard. Låtskrivande och snygga moves ingår också, liksom en snabbkurs i pop- och rockhistoria medelst youtube-klipp. Den som är intresserad bör höra av sig till Studiefrämjandet genast, antalet platser är begränsat.

Men det går att rocka loss även som lyssnare. På Operan har hovkapellets mest högljudda bleckblåsare kommit loss och tråcklat ihop en trombonfestival lagom till sportlovet. I den stiliga guldfoajén kommer speglarna att skallra klockan 11 mellan måndag och fredag under sportlovet. Trombonerna spelar musik från världens alla hörn och sedan får publiken betygsätta med ännu mer högljudda applåder som mäts med husets egen Trombometer.

Gillar man bildskapande bättre är Moderna museets verkstad en klassiker. Under sportlovet förvandlas den till en Andy Warholsk ”The Factory” där barn från fyra år får jobba med tryckteknik och färg. En del av bilderna kommer sedan med i museets sommarutställning.

Fakta

Mer sportlov i Vasastan

Knattebio på Zita: ”Mamman och den vilda bebin” (2–5 år) och ”Tigrar och tatueringar” (5–10 år). Bara helgvisningar.

Stand up comedy för nybörjare, teaterkurs (9–12 år), konstateljé (grupper för 6–12 år samt 11–15 år) och foto (13–18 år). Folkuniversitetet, Kungstensgatan.

Bonniers Konsthall. ”Så funkar konsten”, familjevisning med Eva Funch av Sterling Rubys utställning. Onsdag och torsdag klockan 13.

Kulturhuset: Maskinmusik, dj-workshops och syntverkstad för de större. Gosedjurskarusell, Zirkus Lokomotiv för de yngre.

Östasiatiska: Kinesisk lyktfestival. Familjevisning och tillverkning av egna lyktor i museets ateljé. 23 februari– 3 mars. Stängt måndag.