Firar 40 med 40 långlopp – på ett år

Efter att ha förlorat både sin mamma, morbror, mormor och farmor i cancer bestämde sig Thomas Alm, som fyller 40 år i år, för att springa 40 långlopp under 2016. Målet är att samla in 40 000 kronor till Cancerfonden.
Efter att ha förlorat både sin mamma, morbror, mormor och farmor i cancer bestämde sig Thomas Alm, som fyller 40 år i år, för att springa 40 långlopp under 2016. Målet är att samla in 40 000 kronor till Cancerfonden.
Det finns olika sätt att fira 40-årsjubileum. Thomas Alm gör det genom att springa 40 långlopp – maraton eller längre – under 2016. Samtidigt samlar han pengar till Cancerfonden – med 40 000 kronor som mål.

För fem år sedan satt tennistränaren Thomas Alm i omklädningsrummet på Bålsta TK. Bara några dagar tidigare hade­ hans mamma dött i cancer och känslan av tomhet var stark.

– Mamma hade ju alltid funnits. Nu satt jag bara där. Det var en väldigt konstig känsla, säger han.

Plötsligt fick Thomas en ingivelse. Han stack ut och sprang. Inget konstigt för en tennistränare, tänker ni, men den egna spelarkarriären låg många år bakom Thomas och han hade inte löptränat en meter på över tio år.

– Jag hade ett par risiga tennisdojor på mig, men jag bara stack iväg, utan att tänka så mycket. Jag sprang 5 kilo­meter till ett motionsspår, sprang 5 kilometer där, och 5 kilometer tillbaka igen.

Föga förvånande var Thomas ”helt förstörd” efter sitt hugskott. Men han fortsatte­ ändå. Snart fick han problem­ med höfterna, löparknä och hälsporre. Ändå gav han inte­ upp.

– Jag gick ner på ett gym mitt i natten och filmade mitt eget löpsteg, kollade filmer på internet och lyckades hitta rätt sätt att springa för mig.

Första maratonloppet sprang Thomas på 3,45. Sedan gick det fort att förbättra­ tiderna. Och att förlänga distanserna. 2011 sprang han sina första ultramaratonlopp, det gav mersmak. Ett par år senare vann han Sveriges tuffaste lopp, Trans Scania, 246 kilometer på drygt 40 timmar. Och i våras sprang han Vol State i USA, 505 kilometer på sex dagar och 17 timmar.

– Jag gillar att springa långt, jag är inte så snabb på de korta distanserna.

I höstas började Thomas fundera på vad han skulle hitta på nästa år. Samtidigt gick Thomas morbror bort i cancer, precis som hans mamma. Tidigare har både hans mormor och farmor dött i samma sjukdom.

– Jag kände att jag ville göra något. Cancer är en för jävlig sjukdom. Då kom jag på att jag kunde starta en insamling där folk enkelt kan betala in, och att jag springer 40 lopp och satsar på att få in tusen kronor per lopp.

Första loppet är på lördag, 44 kilometer i Sandsjöbacka trail. Sex dagar senare är det Dubai maraton. Sedan rullar det på med lopp i Nora, Borlänge, Malta, Paris, Berlin, Växjö och så vidare, med Hammarby alpin maraton som avslutning i november.

– Min återhämtningsförmåga kommer nog att sättas på prov, säger Thomas, utan att låta alltför orolig.

Han har för vana att vara­ ordentligt förberedd. Som ett led i träningen inför Trans Scania gick Thomas upp klockan tre på natten och sprang en mara, för att sedan sova några timmar och springa Stockholm maraton på 3,34.

Och grundträningen saknas knappast. Thomas springer varje dag. Minst 15 kilometer. Det kortaste passet påminner starkt om den där första nyckfulla rundan i Bålsta. 5 kilometer från hemmet vid Fridhemsplan till Bromma där Thomas är uppvuxen, en runda på 5 kilometer och 5 kilometer hem.

– Har jag mer tid på mig kör jag två varv i Bromma, eller en extra omväg.

Fakta

Thomas Alm

Siktar på att samla in 40 000

Namn: Thomas Alm.

Ålder: 39 år, fyller 40 den 4 september.

Bor: Kungsholmen, uppvuxen i Bromma.

Yrke: Tennistränare.

Klubb: Hammarby IF.

Aktuell: Ska springa 40 långlopp i år och samla in pengar – målet är att nå 40 000 kronor – till Cancerfonden.

Insamlingen: Alla som vill bidra kan gå in på www.cancerfonden.se/insamlingar/40-40