Min lokala hjälte

Så firar du att snön kommit till Kungsholmen

Jackie Marhaug 3 år åker i pulkabacken i Kronobergsparken.
Jackie Marhaug 3 år åker i pulkabacken i Kronobergsparken.
Ett tjockt lager med snö innebär inte bara trafikstrul och elände. På Kungsholmen ser man till att pulkabackarna är säkrade och att isbanorna kommer igång.

Det blev en grön jul, men vintern är långt ifrån över. Nattens rejäla snöfall innebar att bussarna stängdes av på Kungsholmen under förmiddagen, men mer snö betyder också mer nöje för många. På Kungsholmen behöver man inte ta sig långt för att uppleva ett vinterland.

– Det krävs inte många snöflingor innan barnen ger sig ut i backarna, säger parkingenjör Helena Åkerlind.

Redan under den förra snösmockan monterades skydd upp på de officiella snöbackarna i form av madrasser. Men den långa perioden av töväder mellan snöfallet i november och nattens snö innebar att isbanorna inte kunde spolas.

– Det behöver vara minusgrader i fem dagar i sträck, och det blir det nu. Så nästa vecka ska isbanorna vara igång.

Även en så kallad slängkälke är på plats i Rålis.

– Barnet kan antingen knuffa själv eller så kan en hurtig förälder hjälpa till.

För dem som vill njuta av lugnare aktiviteter i parkerna finns det möjlighet att mata fåglarna på de utställda fågelbord som finns. På så vis kan man hjälpa fåglarna med en munsbit utan att råttorna kommer åt. Men för att röra sig säkert i parkerna är det viktigt att halkbekämpningen fungerar, vilket den också gjort enligt Helena Åkerlind.

– Vi har inte fått in några synpunkter alls, så det verkar fungera.

Även andra faror kan lura, såsom istappar längs med utskjutande tak. Stockholms stad uppmanar därför människor att ringa till den så kallade istappstelefonen om man får syn på farliga istappar eller snö som riskerar rasa ner från taken.

Fakta

Här kan du njuta av vintern

De officiella pulkabackarna:

Kronobergsparken intill parkleken, Kristinebergs strandpark och i Stadshagen i parken vid Mariedalsvägen/Hornsbergs strand.

Isbanor:

Isbanor spolas på tennisplanen i Fredhällsparken, på basketplanen i övre delen av Kronobergsparken samt i amfiteatern i Rålambshovsparken. Dessa planer spolas om det förväntas vara minusgrader i cirka en vecka i sträck.

Här kan du mata fåglar:

På Kungsholmstorg, i Pontonjärsparken, Kronobergsparken, Sysslomannaparken, Fredhällsparken – Rålambsvägen, Fredhällsparken – Adlerbethsgatan, Kristinebergsparken och St Göransparken.

 

Källa: Stockholms stad