Hon firar 25 år som konstnär i Huddinge

Huddingetjejen AnnaMaria Lindholm (tidigare Rogberg) har varit aktiv konstnär i 25 år.
Huddingetjejen AnnaMaria Lindholm (tidigare Rogberg) har varit aktiv konstnär i 25 år.
Nu för tiden målar hon mycket barnmotiv i olja.
Nu för tiden målar hon mycket barnmotiv i olja.
AnnaMaria Lindholm, tidigare Rogberg.
AnnaMaria Lindholm, tidigare Rogberg.
Huddingetjejen AnnaMaria Lindholm hade sin första utställning på Folkets hus i Huddinge för 25 år sedan. Otaliga utställningar senare firar hon sin långa bana som verksam konstnär med stor vernissage.

Året var 1992, när AnnaMaria Lindholm ställde ut sin konst för första gången, på Folkets hus i Huddinge. Och det hade kunnat sluta där, när hon bestämde sig för att börja läsa vid socialhögskolan.

– Det var väl det klassiska, föräldrarna ville att man skulle ha en vanlig utbildning, men konsten drog hårdare och det har jag verkligen inte ångrat, säger AnnaMaria Lindholm.

Kort efter examen från socialhögskolan tilldelades hon Huddinges stipendium för unga konstnärer 1997. Pengarna använde hon till terminsavgiften på konstskolan Basis och resten är historia. I år firar hon alltså 25 år som utställande konstnär, fortfarande bosatt och verksam i Huddinge. 2002 blev hon återigen Huddingestipendiat.

Äkta Huddingebo formger byggpriset

I ateljén vid Sörskogen ägnar hon sig numera åt oljemålning. Tidigare i konstnärsbanan målade AnnaMaria stilleben i gouache, och motiven utgjordes ofta av helt vanliga vardagsobjekt. En tavla föreställande mjölkpaketsflärpar på diskbänken trycktes exempelvis upp som vykort på 00-talet när popkonsten hade en renässans.

Hon hämtar fortfarande sin inspiration från vardagen, men i dag föreställer motiven nästan uteslutande barn. Även om hennes tre döttrar, och deras vänner ofta får stå modell för tavlorna, är det inte nödvändigtvis dem de föreställer.

– Tanken är att det ska kunna vara vilka barn som helst. Jag vill att folk ska kunna inspireras och se sig själva som barn, eller barn de känner i mina tavlor, säger AnnaMaria Lindholm.

25-årsjubileet firas med en extra festlig vernissage på Galleri Bellman på Södermalm den 7 oktober.

Fakta

Konstnär i 25 år

Namn: AnnaMaria Lindholm.

Ålder: 45.

Familj: Man och tre döttrar 6, 11 och 13 år gamla.

Bor: I Huddinge centrum. Har bott i Huddinge hela livet.

Aktuell: Firar 25 år som konstnär med vernissage på Galleri Bellman på Södermalm den 7 oktober.