”Jag firar kvinnodagen med tårta”

Mitt i har pratat jämställdhet med tre kvinnor i Sumpan.
Mitt i har pratat jämställdhet med tre kvinnor i Sumpan.
Idag är det internationella kvinnodagen. Vissa väljer att fira och ser dagen som en triumf – andra som en påminnelse om att kvinnokampen inte är över.

Mitt i tog en sväng på stan och pratade jämställdhet med tre kvinnor – för är Sverige verkligen så jämställt som vi så gärna skryter om?

Solnabon Kerstin Grahn, 71, är på besök i Sundbyberg. Hon berättar om en uppväxt med en mamma och en pappa som delade jämt på hushållssysslorna, något hon tror har bidragit till att hon själv tidigare inte har uppmärksammat kvinnodagen särskilt mycket.

– Jag har faktiskt inte gjort det innan, men nu är jag pensionär och har mer tid att engagera mig. Jag tänkte gå till ABF-huset och ta del av det som sker där, säger hon.

Även om hon medger att kvinnors kamp fortfarande bör uppmärksammas så gillar hon inte grundtanken med att dela upp könen och tror att det bästa istället skulle vara att samarbeta.

Sedan 1999 finns även en internationell mansdag i almanackan – något som får ses som ett gensvar på kvinnodagen.

Många har höjt sina röster om att en sån dag inte har något existensberättigande, men Kerstin håller inte riktigt med.

– Det finns en kvinnodag, och det finns en mansdag, och det är helt okej, men jag tycker att man borde fokusera på att jobba tillsammans. En människodag – för det är vi alla.

Kerstin Grahn anser att män och kvinnor borde samarbeta mer. Foto: Cornelis Rikken

”Uppmuntrar kvinnor att ta plats”

28-åriga Sumpanbon Ellen planerar att spendera kvinnodagen på ”Women in tech” – ett evenemang där 1000-tals kvinnor inom IT-branschen samlas för att peppa varandra.

Hon jobbar själv med IT och säger att branschen fortfarande är väldigt mansdominerad.

– Jag försöker själv bidra genom att uppmuntra kvinnor att ta plats.

Hon kommer ursprungligen från Holland och anser att Sverige ligger bättre till när det kommer till jämställdhet, men att det fortfarande finns mycket att jobba med.

– Man kan själv påverka, exempelvis om man är i ett förhållande, säger hon.

Ellen vill peppa kvinnor i IT-branschen. Foto: Cornelis Rikken

”Firar med tårta”

För 29-åriga Sumpanbon Linn Bergman vankas det tårta. Kvinnodagen ska firas – både för framstegen som kvinnor har gjort, men också för att påminna om att kampen är långt ifrån över.

Hon har bott i USA i många år och säger att Sverige har ett stort försprång när det kommer till jämställdhet, men att detta inte automatiskt innebär att allt är frid och fröjd.

– Här tjänar kvinnor 80 procent av lönen – där tjänar de hälften. Innebär det att vi är i mål än? Gud nej.

Hon berättar att hon själv jobbar mycket med kvinnor – dels genom volontärarbete med unga – men säger att mycket arbete också måste ske på individnivå.

Som nybliven mamma anser hon att fokus också bör ligga på att fostra framtidens män.

– Jag kommer göra allt för att min son ska vara uppmärksam, kunna säga ifrån och jobba för jämställdhet.

Linn Bergman tycker att vi måste lära framtidens män att värna om jämställdheten. Foto: Cornelis Rikken