Eila firar påsk på hedniskt vis

Eila Pöllänen firar påsk med videruskor.
Eila Pöllänen firar påsk med videruskor.
När Eila Pöllönen i Åvasta firar påsk gör hon det enligt fornnordisk tradition.
– Jag tycker att dagens påskfirande verkar så ytligt, säger hon.

Eila Pöllänen kallar sig häxa och har ett starkt intresse för de förkristna traditionerna. Sedan 1995 har hon ordnat häxträff på skärtorsdagen vid sin bostad i Åvesta gamla skola.

Hon har rötter i Karelen, där man precis som på andra håll i norden hade seden att plocka vide veckan innan påsk.

– Sedan tar man videkvistarna och slår sina grannar och släktingar. Så säger man en ramsa om att slå hälsa och välmående i sina vänner inför det kommande året. Men jag slår inte mina svenska grannar, säger hon.

Sedan tar man videkvisterna och slår sina grannar och släktingar

Eila Pöllänen

Förr gjordes detta på palmsöndagen men eftersom det inte finns så mycket palmblad här i Norden har vi använt vide eller sälg. Eila Pöllänen har flyttat traditionen till skärtorsdagen. Hon gör upp en brasa och tar fasta på att ”skär” är ett ålderdomligt ord för ren. För henne är skärtorsdagen ett sätt att städa upp både utomhus och inombords.

– Det har blivit så för oss att vi också rensar skit hur huvudet på skärtorsdagen. Många kan ha hört hårda ord under året som de går och bär på. Då kan det vara bra att skriva ned dem på en lapp och sedan kasta dem i elden. Det hjälper faktiskt. Man rensar huvudet och slipper tänka mer på det sen, säger hon.

Ordnar häxträff

Under häxträffen önskar Eila Pöllänen sina vänner ett bra år.

– Och då känner jag mig ganska väl till mods själv.

Eila Pöllänen ser också kopplingar mellan det finska folkeposet Kalevala och påsken.

– Kalevala är en så vacker skapelseberättelse där världen föds ur ett ägg. Det är en gammal symbol för det nya liv som kommer med påsken.

Kalevala är en så vackar skapelseberättelse där världen föds ur ägg

Eila Pöllänen

Hon vill uppmana fler att söka sig till det gamla sättet att fira påsk.

– Det har blivit så ytligt nu, det är affärerna som tagit över helgen. Jag tror de flesta skulle tycka det vore intressant att veta mer om ursprunget till våra högtider. Det går runt påskkärringar bland husen på skärtorsdagen men jag tror inte människor har en aning om ursprunget, säger hon.

Hennes intresse för gamla seder är så starkt att hon just nu skriver på enbok om de fornnordiska högtider som hoppas ska användas i finska skolor.