Ison och Fille firar stort i Vasateatern

Fille och Ison
Fille och Ison
Fille och Ison i Bredäng hösten 2011
Fille och Ison i Bredäng.
Om en vecka förvandlas Vasateatern till en tidsmaskin. På scenen står Ison och Fille.
De ger en stor konsert, för att fira att 15 år har gått sedan de släppte sin debutskiva.

Tipset är att det finns gott om folk från Röda linjen på Vasateatern den 13 oktober. Orsak: Ison och Fille intar teatern. De ska fira att det har gått 15 år sedan de släppte debutskivan ”Vår sida av stan”.

– Det blir  en tidsmaskin tillbaka till den stämning vi var i då, och till det ställe vi befann oss på i livet. Det var en tid av hunger, driv och ambitioner – och en jättestor gemenskap, säger Ison när Mitt i ringer upp.

”Vår sida av stan” blev ett rejält genombrott för de två rapparna. Få artister har betytt lika mycket för svensk rap som de, och som förebilder för ungdomar längs röda linjen kan de knappast överskattas. Dessutom har de blivit Ison och Fille med tv-tittare i hela landet, bland annat genom  TV4:s ”Så mycket bättre”.

– Det trodde vi absolut inte för 15 år sedan, konstaterar Ison, uppväxt i Bredäng och kompis med Vårbergskillen Fille sedan tonåren.

Underdogkänsla

Han beskriver sin och Filles tillvaro som ”en konstant uppförsbacke”. För 15 år sedan var backen ”stor som Mount Everest”. Sedan dess har de haft många framgångar men har inte släppt känslan av att kämpa nerifrån.

– Vi har underdogkänslan i oss. Den är en del av vår motivation. Det är roligare att vara på väg uppåt än att sitta däruppe på toppen, säger Ison.

Konserten på Vasateatern blir en helkväll tillägnad ”Vår sida av stan”. Ison tycker fortfarande att den är ”ett mäktigt paket”, men kanske mera som sin helhet än för de enskilda låtarnas skull. Ska han nämna någon favorit får det bli ”Allt vi behöver”. Den sätter han gärna på innan han ska gå till gymmet, för att peppa sig.

Vill hitta nya fans

Men det blir inte bara låtar från debutplattan, betonar han.

– Vi kommer att gå igenom låtar från våra tidigaste år också, och låtar som har betytt mycket för oss. Vi hoppas både hitta tillbaka till gamla fans och hitta nya!

Ison och Fille 2003.

Yngre och grönare: Fille och Ison vid en Mitt i-intervju 2003.  Foto: Anna Z Ek

Konserten på Vasateatern blir för övrigt höstens andra höjdpunkt för de två Röda linjen-rapparna. Den första var deras medverkan i nr 39 av Kalle Anka: Ison med hundnos och Fille med näbb. Att få bli ankifierad var en ”jättestor ära” tyckte Ison då, i en intervju med Mitt i.