Så firas kvinnodagen i västerort

Alexandra Pascalidou.
Alexandra Pascalidou.
Frukost och mental träning med Alexandra Pascaliou på Kulturhuset Stadsteatern, porträtt från Sveriges kvinnorörelsen på Eggeby gård och kvinnors historia berättas genom textilkonst i Tensta centrum.
Så uppmärksammas kvinnodagen i västerort.

Kvinnodagen i morgon, 8 mars, uppmärksammas på flera håll i västerort.

Streetgäris har födelsedagskalas på Kulturhuset Stadsteatern

Klockan nio börjar föreningen Streetgäris fyraårskalas på Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby. Firandet börjar med mental och fysisk träning med Alexandra Pascalidou och då bjuder Streetgäris också på frukost.

På kvällskvisten fortsätter kalaset med första inspelningen av den nya podden ”Pensionsrättvisa” inför publik.

Klockan 19 blir det poesirimme med Mahi Alam, Vendela Engblom, Nattalie Ström – och därefter finns det chans att ta mikrofonen själv.

Kvällen fortsätter med musik av Sara Vikström, Suada Gruda, Selua Alsaati och BERI. Även Melody Farshin bjuder på standup.

Melody Farshin.

Därefter fortsätter festen med dans till toner som DJ Fatty bjuder på fram till 23.

Porträtt från kvinnorörelsen

På Eggeby gård på Järvafältet visas ”Kvinnor i kamp”. Utställningen består av historiska affischer och fotografiska porträtt från kvinnorörelsen i Sverige.

Eggeby gård.

Många av fotona är gruppporträtt av kvinnorna som reste runt i Sverige för att organisera landets kvinnor. På bilderna har kvinnorna, väl medvetna om männens maktspråk, ofta papper, penna.

Utställningens kurator är Petra Bauer, som är professor i konst vid Kungliga Konsthögskolan. Hon är arbetar också med aktivistisk, feministisk historia.

Kvinnor från Tensta i Västerortskyrkan

Klockan 14 besöker kvinnor från Tensta Västerortskyrkan för att berätta om sina liv och Maria Langefors står för musiken.

Kvinnohistoria genom textilier

I Tensta centrum uppmärksammas kvinnodagen med invigningen av Livstyckets nya utställning ”Fred, barn och 25-års kvinnohistoria med textil i fokus”. Här berättas kvinnornas historia i olika tygmönster och tavlor.
Utställningen visas i centrum fram till den 8 april.

Fest i Blå Huset

I Blå Huset i Tensta blir det fest för alla kvinnor mellan klockan 16 och 21. Det är Kvinnocenter i Tensta-Hjulsta som arrangerar festen i samarbete med ABF och Blå Huset.

Blå huset i Tensta.

Det blir musikuppträdanden av olika slag och annat kul som händer. Mat och fika finns att köpa. Att komma på festen är gratis.

Kvinnocentret hälsar att barn kan få följa med om man inte kan ordna barnvakt.

Öppen föreläsning om feminismen i orten

För de som vill tjuvstarta firandet håller Tensta konsthall och Stockholms universitet en öppen föreläsning i dag, tisdag, den 7 mars om feminismen i orten med socialantropologen Johanna Gullberg och poeten och Tenstabon Nattalie Ström Bunpuckdee. Den börjar klockan 19.

Tensta konsthall.

Det blir ett samtal om strategier för feministisk organisering i svenska och franska förorter.