Min lokala hjälte

Firma stödjer unga flyktingar med jobb

Förra året kom de till Sverige från Afghanistan och Somalia.

I sommar jobbar 17-åringarna Hussein, Mohamed Ali och Amir med trädgårdsarbete åt Bergendal meetings.

Vid Edsviken ligger hotell- och konferensanläggningen Bergendal Meetings. Här finns en park på elva hektar och på sommaren finns det massor av arbete.

Här jobbar 17-åringarna Hussein, Mohamed Ali och Amir. De är alla ensamkommande flyktingungdomar och Sollentunabor sedan något år tillbaka.

När Fuad Ganibegovic, samordnare för ensamkommande flyktingbarn på Sollentuna kommun, tog kontakt med Bergendal Meetings vd Key Dolk och frågade om hon ville anställa ett gäng ungdomar fanns det ingen tvekan.

– Vi vill göra en god insats och erbjuda dem sommarjobb under några veckor. Samtidigt har vi jobb som behöver göras och en bra arbetsledning på plats, säger hon.

Parkens staket har rengjorts och målats under killarnas regi. De har också rensat och röjt sly i parken.

– Det är tredje veckan de är hos oss och de har gjort ett jättebra jobb. De har tagit sig an det mesta. Det är väldigt positiva och trevliga ungdomar, säger Key Dolk.

Men det är inte alla som har nappat på kommunens förfrågan.

Fuad Ganibegovic berättar att han erbjudit runt 40 företag chansen, men bara Bergendal Meetings var intresserade.

– En del av grabbarna har lyckats få jobb på egen hand. Det är inte alltid så lätt att komma in på arbetsmarknaden utan kontakter. Därför är det roligt när näringslivet engagerar sig så här och hjälper till med integrationen.

Hans förhoppning är att fler företag ska haka på i framtiden.

Bergendal Meetings är engagerade i samhällsfrågor och stödjer flera andra projekt och organisationer som Röda korset och BRIS.

– Om vi känner att vi kan göra en insats, så försöker vi göra det. Det känns bra att kunna vara en språngbräda och ge de här ungdomarna en möjlighet att ta sig vidare ut i yrkeslivet, säger Key Dolk.