FI:s besked slog mot budgivningar

Det blir inga amorteringskrav i augusti. Det överraskande beskedet från Finans­inspektionen i torsdags har redan påverkat bostadsmarknaden, enligt flera innerstadsmäklare.

Den 1 augusti skulle svenskarna behöva amortera mer på sina bolån. Men Finansinspektionen (FI) backade i torsdags och meddelade att kravet inte införs i sommar.

Lokaltidningen Mitt i har pratat med flera mäklare om hur innerstadsmarknaden påverkas.

– Priserna har gått upp mycket nu ett tag, men vi tror att det kanske lugnar ner sig och blir lite mer stabilt efter beskedet. Vilket bara är sunt, säger Anna Alvagård på Fastighetsbyrån.

Henrik Jansson på Husman-Hagberg tror att priserna i stadsdelen kommer att ligga på ungefär samma nivå som de gör i dag. Men lägenheterna kan komma att säljas i lite lugnare takt.

– Jag tror det blir lite lugnare på små lägenheter. Unga människor har generellt mindre pengar att röra sig med, och då ville man hinna före amorteringskraven för att slippa den utgiften, säger Henrik Jansson som i torsdags hörde om kollegor vars pågående försäljningar påverkades av FI:s besked.

En mäklare som hade budgivare som drog sig ur efter beskedet var Peter Eriksén på Mäklarhuset.

– Jag märkte direkt i en budgivning att de två översta budgivarna hoppade av på torsdag morgon. Priset blev 260 000 lägre än det högsta budet, säger han.

De två översta budgivarna hoppade av på torsdag morgon.