Fisk över disk är nya flugan

Mathias Listam har tillsammans med Lotta Sundström drivit fiksbutiken i Högdalen i ett års tid. Och det har gått bättre än väntat.
Mathias Listam har tillsammans med Lotta Sundström drivit fiksbutiken i Högdalen i ett års tid. Och det har gått bättre än väntat.
De hoppade av sina jobb och satsade på en egen fiskbutik av gammalt snitt.

Nu har Mathias och Lotta sålt fisk och skaldjur till unga och gamla i Högdalen i ett år.

Kunderna droppar in och ut ur butiken. Det är strax före lunch och många passar på att köpa en av butikens färdiga lunchlådor, andra väljer ut filéer av torsk eller lax. Bakom disken står Mathias Listam och filéar och benar ur med flinka fingrar.

Härom veckan var det precis ett år sedan han och hustrun Lotta Sundström Listam tog steget att lämna sina jobb och i stället ta över den gamla fiskbutiken med anor från 60-talet i Högdalen centrum.

De arbetade då med fisk i andra butiker, men när de såg möjligheten att ta över butiken i Högdalen tvekade de inte.

– Det har gått bra, bättre än vi trodde. Att köpa fisk över disk ligger i tiden. Människor vill se vad de köper, de vill inte ha färdigförpackat i plast, säger Mathias Li­stam.

– Det är nog inne att köpa det mesta över disk nu. Fler borde våga satsa på specialbutiker, säger Lotta Sundström Listam.

Butiken har legat på samma plats i årtionden, och många av kunderna är stamkunder sedan länge. Men även många yngre väljer numera att köpa sin fisk här i stället för i de stora butikskedjorna.

– De flesta kunderna bor så klart i närheten, men många kommer också från stan, eller norr om stan, säger Mathias Listam.

Under den fina sommaren har det varit laxfiléer och annat som går att lägga på grillen som sålt bäst.

Men nu när hösten är här är det dags för skaldjurssäsongen. På ett fat ligger ett tiotal stora humrar som strax ska ner i grytan. De är kanadensiska, men i dagarna startar även försäljningen av svensk hummer. Den första fångsten auktionerades ut i Göteborg i förra veckan – för 28 000 kronor kilot.

– Det är roligt att sälja svensk hummer, men den kanadensiska håller faktiskt riktigt hög klass och är mycket billigare. Jag kommer att ta runt 1 500 kronor kilot för den svenska, medan den kanadensiska kostar 450 kronor, säger Mathias Listam.

– Personligen tycker jag att den kanadensiska är godare. Men det vågar man väl knappt säga, säger Lotta Sundström Listam med ett leende.

De tycker båda att kunderna ofta är väl insatta och vet vad de vill ha. Men många frågar även om råd med recept och tillagning. Deras bästa tips till den som vill laga fisk är att göra det enkelt.

– Sverige är ett köttland och alla kan steka på en köttbit och koka potatis till. Det är faktiskt inte svårare med fisk. Kokt potatis, skirat smör och en stekt fiskbit med salt och peppar. Enklare kan det inte bli, säger Mathias Listam.

Människor vill se vad de köper, de vill inte ha färdigförpackat i plast.Mathias Listam

Fakta

Fler som har fisk över disk

I Fruängen ligger Erssons fisk och delikatesser som också har catering.

På Södermalm hittar man klassiska Göta Fisk på Götgatan.

I Söderhallerna ligger Melanders Fisk som också har restaurang.