Min lokala hjälte

Nu får fiskarna ett nytt hem – i julgranen

luhr
Miljborgarrådet Katarina Luhr.
Nu får fiskarna nya hem. I dag fick Kungsholmsborna lämna granar vid Norr Mälarstrand som sedan ska hivas i vattnet och bli lekplatser för firrarna.

För ungefär ett år sedan berättade Mitt i Kungsholmen om projektet där organisationen Sportfiskarna samlade in gamla julgranar vid Norr Mälarstrand för att sedan binda ihop dem och sänka dem i Riddarfjärden. Målet var att ge Stockholms fiskar någonstans att bo och leka.

Projektet blev lyckat och snart kunde man se att granarna fyllts av fiskrom. Därför återupprepas nu projektet. Under dagen har Kungsholmsbor som velat bli av med sin julgran kunnat lämna den vid macken på Norr Mälarstrand.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) besökte platsen i morse och hivade i en gran – dock inte sin egen.

Hon menar att livsmiljön för Stockholms fiskar måste bli bättre. I och med den kraftiga byggnationen i staden har många av fiskens lekplatser där träd och rötter sträckt sig hela vägen till vattnet bytts ut mot djupa kajer – inte alls lika trevliga för fiskarna.

– I somras hade vi provfiskningar där vi såg att det finns mindre fisk än vad det borde finnas, säger hon.

Även vattenkvaliteten behöver bli bättre enligt Katarina Luhr.

– Vi kommer att påbörja arbetet med ett lokalt åtgärdsprogram för Riddarfjärden i år. Sedan får vi se vad vi kan göra för att förbättra vattenkvaliteten. Det handlar bland annat om att ta hand om dagvattnet på ett bättre sätt.