Välj ditt område
luhr
Miljborgarrådet Katarina Luhr.

Nu får fiskarna ett nytt hem – i julgranen

Nyheter Nu får fiskarna nya hem. I dag fick Kungsholmsborna lämna granar vid Norr Mälarstrand som sedan ska hivas i vattnet och bli lekplatser för firrarna.

För ungefär ett år sedan berättade Mitt i Kungsholmen om projektet där organisationen Sportfiskarna samlade in gamla julgranar vid Norr Mälarstrand för att sedan binda ihop dem och sänka dem i Riddarfjärden. Målet var att ge Stockholms fiskar någonstans att bo och leka.

Projektet blev lyckat och snart kunde man se att granarna fyllts av fiskrom. Därför återupprepas nu projektet. Under dagen har Kungsholmsbor som velat bli av med sin julgran kunnat lämna den vid macken på Norr Mälarstrand.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) besökte platsen i morse och hivade i en gran – dock inte sin egen.

Hon menar att livsmiljön för Stockholms fiskar måste bli bättre. I och med den kraftiga byggnationen i staden har många av fiskens lekplatser där träd och rötter sträckt sig hela vägen till vattnet bytts ut mot djupa kajer – inte alls lika trevliga för fiskarna.

– I somras hade vi provfiskningar där vi såg att det finns mindre fisk än vad det borde finnas, säger hon.

Även vattenkvaliteten behöver bli bättre enligt Katarina Luhr.

– Vi kommer att påbörja arbetet med ett lokalt åtgärdsprogram för Riddarfjärden i år. Sedan får vi se vad vi kan göra för att förbättra vattenkvaliteten. Det handlar bland annat om att ta hand om dagvattnet på ett bättre sätt.

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

När lille Elia vill komma till mamma fortsätter Noelia López att leda gympapasset, med sonen i knäet. Från vänster: Tarik Gebremichaiel och Mariam Nazary
Nyheter

Här tränar mammor både kropp och språk

Mikael-Fredrik och Ulrika Wegebrand ordnar trygghetsmöte efter senaste tidens oroligheter i Västerhaninge
Brott

Trötta på oron i orten – ordnar trygghetsmöte

Nyheter

Nya cykelbanorna i Hornstull är försenade

14-åriga Selma försvann från Västerhaninge centrum under söndagseftermiddagen, enligt polisen. Nu går Missing People ut med efterlysning på henne
Brott

14-åriga Selma försvunnen från Haninge

Terrordådet

Ytterligare en anhållen i terrorutredningen

Snackisar

Roslagsbor om Arriva: ”Inget kan bli sämre”