Fiskekungarna från Sollentuna nådde magisk gräns och tog VM-guld

Stefan Trumstedt och Mikael Bergander från Sollentuna vann VM i Hälleflundra.
Stefan Trumstedt (tv) med en 133 cm lång hälleflundra, och hela guldgänget från CWC Fishing Team (th).
Normalt åker de land och rike runt och drar upp gäddor modell XL.
Men nu har Stefan Trumstedt och Mikael Bergander visat att även hälleflundrorna får se upp. VM avgjordes nyligen i Havöysund nära Nordkap – och CWC Fishing Team från Sollentuna tog hem guldet.

– Det är rätt prestigefyllt, mycket duktigt folk är med i tävlingen, så vi är riktigt stolta, säger Stefan Trumstedt några dagar efter VM.

Tävlingen i Havöysund i Nordnorge har funnits i fem år och fick VM-status i fjol. CWC Fishing Team varit på pallen flera gånger tidigare, men i år blev det alltså guld i konkurrens med 57 andra lag från Sverige, Norge, Finland, Polen, Tyskland och England med flera länder.

– Vi var väl bland favoriterna inför VM, det var superkul att vi lyckades vinna! säger Stefan Trumstedt.

”Vi höll på att fiska bort oss”

Men det var nära att CWC Fishing Team missade finalen där de tio bästa lagen gjorde upp om medaljerna i VM i Hälleflundra.

Laget, som utöver Sollentunakillarna Stefan Trumstedt och Mikael Bergander bestod av Jocke Pettersson och Thomas Fischer, gav sig ut vid 07-tiden den första dagen och hade elva timmar på sig att dra upp fem hälleflundror på vardera minst 82 centimeter – de tio lagen med de sammanlagt fem längsta fiskarna tog en plats i finalen.

CWC Fishing Team vann VM-guld i Hälleflundra

Thomas Fischer och Stefan Trumstedt (uppe) plus Jocke Pettersson och Mikael Bergander (nere) representerade CWC Fishing Team i VM i Havöysund. Foto: Johan Mikkelsen

– Vi hade valt fel ställe, strömmar och vindar låg inte rätt, så vi höll på att fiska bort oss. Klockan 14 hade vi bara fått upp en fisk på 82 centimeter. Men då tänkte vi om och såg på GPS:en hur strömmarna skulle gå och åkte iväg 40 minuter med båten och de sista timmarna var jättebra, säger Stefan Trumstedt.

Jämn och växlande toppstrid i finalen

Det gav en åttondeplats dag ett – och därmed en plats i finalen dag två.

Under finaldagen hittade CWC Fishing Team rätt direkt och drog upp över 20 hälleflundror, men fortfarande räknades bara de fem längsta.

– Det var bra fiske för alla och det var otroligt tajt. Vi låg etta, tvåa, trea och det växlade hela tiden. När det var tre timmar kvar sa jag att tänk om vi drar upp en på 150 centimeter nu, då skulle vi nå den magiska gränsen på totalt sju meter.

”Bråkig” hälleflundra fixade drömgränsen

Kort därpå högg det rejält. Först släppte fisken men Stefan kastade i igen och det gav napp på nytt.

– Vi är säkra på att det var samma fisk. Den stack iväg 100 meter direkt, strömmen satte fart samtidigt, och vi var tvungna att köra efter den med båten för att inte rullen skulle ta slut. Den var väldigt bråkig, men till slut fick vi den och kunde mäta och fota den innan vi släppte iväg den, säger Stefan.

Mikael bergander från Sollentuna vann VM i Hälleflundra

Mikael ”Berget” Bergander med en hälleflundra på 139 centimeter, en a de fem som gav guld för CWC Fishing Team. Den allra största, den på 150 centimeter, fick de inte ta upp i båten utan i stället tjudra, mäta och fota utanför relingen innan den släpptes iväg. Foto: Privat

Hälleflundran var exakt 150 centimeter från stjärtspolens slut till munnen. Drömgränsen sju meter var uppnådd, men det återstod att se hur långt det skulle räcka.

– De sista två timmarna stängdes den öppna rapporteringen så vi fick vänta och se hur det gått för de andra.

”Det var lite stolpe in”

Det visade sig att sju meter räckte till seger, med sju centimeters marginal till tvåan Unionen Sweden/Norway. Den sista fisken avgjorde VM!

– Det var lite stolpe in! säger Stefan Trumstedt och skrattar.

Är detta er största merit hittills?

– Det här är den tuffaste sportfisketävlingen i Skandinavien, med tuff sjö i Atlanten och det är så mycket som spelar in. För att landa en sådan här fisk måste man vara ett team. Men jag rankar även vårt SM-brons i Gädda i höstas högt. Det är så många fler som fiskar gädda, och väldigt många duktiga.

Stefan "Trumman" Trumstedt vann VM i Hälleflundra

”Hälleflundran är Atlantens storgädda”, säger Stefan ”Trumman” Trumstedt, här med en 133 centimeter lång hälleflundra som bidrog till att CWC Fishing Team vann VM-guld i Nordnorge. Foto: Privat

Stefan Trumstedt och Mikael Bergander är kända i fiskekretsar för sitt gäddfiske och far runt i hela Europa på jakt efter vatten för riktigt stora gäddor. Men det hela började i Norrviken för cirka 40 år sedan.

– Ja, vi växte upp vid Norrviken och började fiska där tillsammans i högstadiet, och vi har hängt ihop sedan dess, säger Stefan Trumstedt.

Fiskar ni något hemma i Sollentuna i dag?

– Väldigt sällan. Norrviken är bra för både gädda och abborre, men det är ovanligt med stora gäddor där. Har du tur kan du få en på uppåt åtta kilo. Det är stort för normala människor och allt över fem kilo är kul att få, men vi siktar på över tio kilo. Vi har ju innanhav här också, i Edsviken. Där är bra med abborre men lite sämre med gädda, även om där kan finnas en och annan kluns.

Fakta

Sista firren avgjorde VM

Stefan Trumstedt, 54, bor i Rotsunda och Mikael Bergander, 55, i Häggvik. Båda är uppvuxna i Norrviken.

De tävlar för CWC Fishing Team och Stefan är produktchef på Catch With Care som distribuerar fiskeredskap för predatorfiske (gädda, abborre och gös).

Första helgen i augusti tog CWC Fishing Team hem VM i Hälleflundra som avgjordes i Havöysund i Nordnorge.

Fiskar över 82 centimeter fick tas upp i båten för att mätas och fotas innan de släpptes tillbaka i havet (catch and release).

De fem längsta fiskarna räknades och med 131, 133, 139, 147 och 150 (sista firren) nådde CWC upp i den magiska gränsen 700 centimeter och tog hem guldet.