ANNONS

Fiska i stan – så gör du

Christoffer Westberg tipsar om fiske i Stockholm
Christoffer Westberg ger sina bästa tips för fiske i stan.
I Stockholm har det alltid fiskats i stan och allt fler som upptäcker hur lätt det är att få napp i city.
Mitt i raggade upp en riktig superfiskare och fick sju tips för den som vill testa att fiska i stan.
ANNONS

Det tar två kast, sedan får Christoffer Westberg upp en rejäl abborre. Han mäter den – 36 centimeter – pussar den och kastar i den i Riddarfjärden igen.

– Hon hade ju bra gener. Jag vill att hon ska få bebisar och sprida dem, säger han.

Christoffer Westberg brukar fiska en stund på morgonen innan han börjar jobba. Han lägger upp bilder på det han får upp på sitt instagramkonto @08streetfisher. Mitt i får följa med en onsdagsmorgon för att vittja honom på de bästa tipsen och fiskeställena.

Han har massor, visar det sig.

Fiske i Stockholm: Christoffer Westberg ger sina bästa fisketips

På två kast fisk Christoffer Westberg upp den här fina abborren. Foto: Calle Godani

1. Välj rätt plats

Mitt i får en hemgjord fiskekarta där han ritat in sina 22 bästa platser för fiske i stan. Men egentligen kan man fiska nästan var som helst i stan, säger han.

– Här är mer fisk än i skärgården.

Platser där botten går från djup till grund brukar ha mycket fisk. Likaså där det är lite strömt.

ANNONS

2. Börja med abborre

Det finns gott om abborre i stan, medan de har börjat bli mera sällsynta i skärgården. Vi står på Riddarholmen, mitt emot stadshuset. Ett stenkast bort pågår någon slags pålningsarbete i Riddarfjärden.

– Det stör inte cityabborrarna. De är nyfikna och vana vid ljud, säger Christoffer Westberg.

Gös och gädda är också vanliga i stan. Det är de tre fisksorterna som Christoffer råder nybörjare att ta sikte på. Vissa tider på året kan man också få lax i Stockholms ström, men det är en lite svårare form av fiske.

3. Meta med barn

Om man ska man fiska med barn så börja med att meta. Då behöver man inte ens ha ett spö, utan det räcker med fiskelina, flöte, krok, ett sänke och lite mask.

– Då får man garanterat fisk, men främst småfisk, säger han.

4. Skaffa rätt grejer

Vill man få större fisk kan man skaffa ett enkelt spö och två sorters drag: wobbler som går nära ytan och är bra för att fånga abborre samt jigg, som går nära botten och är bra om man ska fånga gös.

En tång är oumbärlig för att plocka ut krok ur fisken, särskilt på gäddor. En håv är bra, särskilt om man som nybörjare är lite rädd för att ta i fisken.

När det gäller spö så skaffa en så kallad haspelrulle, som sällan strular.

Be om hjälp att plocka ihop rätt saker i fiskeaffär. De har ofta bra koll på var det finns fisk just nu. De pratar ju med sina kunder, säger Christoffer Westberg.

5. Håll spöet rätt

Kasta diagonalt ut från kajen, säger Christoffer Westberg. Håll spöet nedåt om du har ett wobblerdrag och uppåt om du har jigg. Försök hålla linan spänd. Veva in några varv och ryck lite åt sidorna så att draget rör sig som en skadad fisk. När det nappar ge ett mothugg så att fisken fastnar på kroken ordentligt.

6. Kolla måsarna

– De är bättre fiskare än oss. Där man ser måsar samlas och dyka brukar det vara tokigt fiske, säger Christoffer Westberg.

7. Morgon och kväll

Bästa tiderna för fiske är tidig morgon och sen kväll. När solen lyser rakt ner i vattnet på dagen vill fiskarna gömma sig på skuggiga platser, där det är mindre risk att måsarna får syn på dem. Ska man fiska dagtid så kan det vara bra att fiska under broar eller i skuggan närmast kajen, tipsar Christoffer Westberg.

Fakta

Var får man fiska

  • I Mälaren och Östersjön är det fritt fram att fiska utan fiskekort.
  • För de flesta mindre sjöar krävs fiskekort. Christoffer Westberg tipsar om Mälardalens fiskekort som kostar 200 kronor om året och ger rätt att fiska i en lång rad sjöar.
  • Det är förbjudet att fiska fridlysta arter som mal och stör. Får man upp för små fiskar av vissa arter måste man också släppa dem igen. Här finns alla fiskeregler.
Källa: svenskafiskeregler.se
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.