Min lokala hjälte

Fiskförgiftning får VD att rasa

Tonvis med fisk kan komma att slängas. tonfiskförgiftning i Sollentuna får matföretagets VD att rasa
Nu kan Matkompaniet i Borås tvingas slänga tonvis av tonfisk då ett helt parti bedöms utgöra risk. Förhöjda halter av histamin upptäcktes.
Matföretag kan tvingas slänga tonvis med fisk efter att två personer matförgiftats i Sollentuna för två veckor sedan . Nu reagerar VD:n: "Aldrig varit med om något liknande".

Det var den 6 oktober som två personer blev matförgiftade efter att ha ätit tonfisk i Sollentuna centrum. Prover har visat att tonfisken innehöll 1 300 milligram histamin per kilo när gränsvärdet inom EU är 200 mg/kg, skriver Borås tidning.

Nu reagerar VD:n Tommy Blomqvist från Matkompaniet i Borås på att ett helt parti på 12 ton av deras tonfisk kan komma att slängas.
– De har tagit ett prov från en öppnad burk som har stått i en restaurang vilket är ett kardinalfel. Alla vet att bakterier växer i livsmedel när det står ute och nära värme, säger han till tidningen och berättar att det vore ”horribelt” om ett helt parti tonfisk måste slängas.

Men enligt Sollentuna kommuns miljö – och hälsoskyddsinspektör Camilla Östergren behöver proverna inte peka på att restaurangen misskött sig och säger till Borås tidning:
– Vi har inte sett något som indikerar på att det är restaurangens hantering av tonfisken som är problemet.

Och enigt Livsmedelsverket har ytterligare en burk undersökts där halter av histamin hittats, dock under gränsvärdet. Om ett osäkert parti upptäcks bör hela sortimentet ses som osäkert är Livsmedelsverkets bedömning.

Miljöförvaltningen i Borås är inne på Livsmedelsverkets linje och troligtvis kommer hela partiet med tonfisk att återkallas.