Fittja moské blir turistmål

Salen och dess mihrab längst fram anger riktningen mot Mecka.
Salen och dess mihrab längst fram anger riktningen mot Mecka.
Många har hört talas om Fittja moské och frågan om böneutrop. Men få har varit på insidan.

Intresset är på topp när Svenska turistföreningen arrangerar visning av moskén.

Turistföreningen i Södertälje visar just nu olika sakrala byggnader. I morgon klockan 18 visas Fittja moské och då står även den lokala turistföreningen som arrangör.

– Det är jättebra. Och den som är intresserad kan alltid komma hit om det är öppet. Kvinnor som kommer på besök behöver inte ha slöja, säger Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen.

Moskén började byggas 1998, men det skulle dröja ända fram till 2007 innan den stod klar. Inklusive interiörer har den kostat 30 miljoner kronor att uppföra.

– Allt kommer från församlingens 7 000 medlemmar. Vi byggde tills pengarna tog slut. Sedan byggde vi mer när vi fått in nya pengar. En liten del kommer från insamlingsbössor som stått i moskéer i till exempel Tyskland, säger Ismail Okur.

Bönesalen är mäktigast. Här hänger stora kristallkronor i taket. Den största har 86 lampor och väger 700 kilo. Under kronorna breder den stora heltäckande röda mattan ut sig, med dess ränder som markerar var man ska ta plats under bönen. Kaklet är av turkisk modell och prytt med tulpaner och ett motiv som ska symbolisera bönemattan.

– Tulpanen kom ursprungligen från Turkiet, berättar han.

Utifrån syns den över 30 meter höga minareten. Men också kupolen som på insidan är träbeklädd.

– Vi ville ha den nordiska känslan där, säger Ismail Okur.

Mestadels kommer stockholmare med turkiska rötter till Fittja. När Svenska Turistföreningen nu arrangerar visningen är föranmälningarna många.

– Det är en byggnad som väcker intresse. Men vi hade inte väntat oss att det skulle bli så många, säger Leif Larsson, ordförande i Botkyrka-Salemkretsen.

I moskén finns 400 kvadratmeter kakel.