ANNONS

Språksatsningen ska ge Fittjabon Tamer en skjuts

Språkkurs i svenska spåråketför MTR anstälda. Tamer Mahmod elev.
Fittjabon Tamer Mahmoud är en av lokalvårdarna som går kursen.
MTR satsar på språkkurs för lokalvårdare som vill förbättra sin svenska – och därmed kunna söka andra tjänster inom företaget. En som valt att gå kursen är 34-årige Fittjabon Tamer Mahmoud. Dessutom lyssnar han konstant på P1 när han är hemma.
– Ska jag klättra inom MTR måste min svenska bli bättre, säger han.
ANNONS

Det är onsdag kväll och i MTR:s lokaler i Blåsut pågår språkundervisning för de av företagets lokalvårdare som vill förbättra sin svenska. Deltagarna kommer från Asien, Afrika och Europa. Vissa har bott i Sverige i över 20 år, andra bara några år.

De har varierad kunskap i svenska, men ett gemensamt mål.

– Jag vill klättra inom MTR och om jag ska utvecklas måste jag bli bättre på min svenska, säger 34-årige Tamer Mahmoud.

Han kom från Egypten till Sverige för snart fem år sedan. I Egypten jobbade han som försäljare inom elektronik, numera är bor han i Fittja och arbetar sedan tre år tillbaka som lokalvårdare på tunnelbanestationer runt om i Stockholm.

”Vägbeskrivningar eller krishantering”

Utbildningen har tagits fram efter önskemål från medarbetare och bekostas av MTR. Den pågår till april och lektionerna hålls varje onsdag efter arbetstid mellan klockan 17–19.

– De får lära sig sådant som de har nytta av i arbetet. Det kan handla om vägbeskrivningar eller krishantering. Men de får även lära sig formulera en dröm för karriären och vad som är typiskt för Sverige, kärnvärden, säger läraren Kristina Ekblom.

Lyssnar på P1 för att utvecklas

Tamer Mahmoud är glad över möjligheten att få förbättra sin svenska, men hade gärna haft fler lektioner i veckan. Därför pluggar han extra hemma, och på jobbet – genom att lyssna på radio, hela dagarna.

– Jag lyssnar på P1. Det är bra för de pratar bara, det är ingen musik. Och de pratar inte för snabbt, så jag kan förstå.

När han blivit bättre på svenska är planen att söka andra tjänster inom företaget.

ANNONS

– Jag skulle till exempel vilja jobba som stationsvärd.

Språkkurs i svenska spåråketför MTR anstälda. Tamer Mahmod elev.

Tamer Mahmod arbetar som lokalvårdare på MTR. Hans plan när svenskan blivit bättre är att söka andra tjänster inom företaget.

Språkkursen ska integrera

Utbildningssatsningen ska gynna både medarbetaren, företaget och samhället, berättar MTR:s vd Johan Oscarsson.

– Det bidrar till personlig utveckling för våra medarbetare och sedan har vi naturligtvis nytta av att de får alternativa karriärmöjligheter inom företaget.

– Sedan bidrar det även till integration generellt och det är ett utmärkt sätt för det, både för våra medarbetare och deras familjer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.