Fittjabo lät barn stjäla kläder på NK

Inne på NK valde 26-åringen ut vad som skulle stjälas.

Sedan fick två pojkar agera tjuvar.

Nu har mannen dömts för stöld i Stockholms tingsrätt.

Det var i januari förra året som de två pojkarna, 13 och 14 år gamla, greps av väktare på varuhuset NK i Stockholm. Väskorna som de bar på var klädda med folie för att lura larmet och i dem låg märkeskläder för 10 000 kronor.

– Antingen var han rädd för mig eller för någon annan, säger en av väktarna i förhör med polisen.

Ganska snart började polisen misstänka att pojkarna stulit på uppmaning av någon annan. På övervakningsfilmen inifrån butiken syns hur 26-åringen pekar på och visar upp kläder för pojkarna.

Kläder som de senare skulle stjäla.

– Jag var rädd för dem, jag vågade inte säga emot, säger den ene av pojkarna i polisförhör.

Under utredningen upptäckte polisen att pojkarna också stulit kläder på Stadium för 1 900 kronor. Den gången var det ingen i butiken som såg dem.

Pojkarna själva säger att de fick 100 kronor var för varje butik de stal från. Enligt 26-åringen blev han uppsökt av pojkarna som erbjöd sig stjäla kläder för 500 kronor var.

– Det var dumt, men vad ska jag göra. Jag behövde kläder och har inte råd att köpa dyra kläder, säger han i polisförhör.

I rättegången fortsatte 26-åringen att hävda att pojkarna erbjudit sig att stjäla kläderna, men domstolen väljer nu att tro på pojkarnas historia, bland annat på grund av vittnen och vad som framkommit i polisförhör med pojkarna.

26-åringen har enligt rätten förmått pojkarna att stjäla kläderna. Han har ”ensam, intagit en så aktiv roll att han ska bedömas som gärningsman” och ska därför dömas för stöld ”även om NN inte varit den som burit ut godset ur butiken”.

Mannen har inga allvarliga brott bakom sig och får därför villkorlig dom och böter. Han ska också betala skadestånd för de stulna kläderna till Stadium.

Det är, enligt polisen i Botkyrka, inte ovanligt att små killar utför brott åt äldre, mer etablerade kriminella.

Pojkarna är inte straffmyndiga och har sedan stölderna kontakt med socialtjänsten.

Mitt i den 14 februari 2012.