Fittjaelever röjde upp efter kaoset

Ismail Zengin från Fittja nattvandringsteam under ett av de uppsamlingsmöten som var förra veckan.
Ismail Zengin från Fittja nattvandringsteam under ett av de uppsamlingsmöten som var förra veckan.
Bilar och papperskorgar stod i brand.

Då gick nattvandrare ut på gatorna, fritidsgårdar höll extraöppet och på Fittjaskolan gick elever ut för att städa upp efter våldsamheterna.

Oroligheterna spred sig förra veckan över länet. I Fittja rapporterade polisen på tisdagsmorgonen om två bilbränder, tre bränder i containrar, sönderslagna busskurer och gatubelysning och klotter. Plus stenkastning mot tunnelbanetåg, polis och brandkår. Bussbolaget Keolis lade tillfälligt om flera linjer i Fittja på grund av ordningsstörningarna och misstänkt beskjutning.

Fittjaskolan svarade med att städa upp. Det belönades med tårta och glada tillrop från när och fjärr­an.

– Vi applåderade dem och de oss, säger Mikael Jonsson vid närpolisen i Fittja.

Lokaltidningen Mitt i besökte Fittjaskolan och talade med en av åttorna som var med och städade upp.

– Det var kaos i centrum. Men vi plockade upp och tog bort klotter med ett speciellt medel. Vi vill visa att Fittja står för något annat än det här. Jag är också med och hjälper till på festivalen Fittja is Peace, berättade pojken.

Under kvällarna samlades nattvandrare i både Hallunda/Norsborg och Fittja. Enligt kommunen handlade det både om de vanliga nattvandrarna, trygghetsvärdar, områdesutvecklare, Lugna Gatan, X-Cons, Botkyrkabyggen och andra Botkyrkabor som ville hjälpa till.

Ismail Zengin, farbror till fotbollsspelaren Erkan Zengin samt ordförande för Fittja nattvandringsteam, var nöjd med uppslutningen när han talade med tidningen.

– Ju fler desto bättre, säger Ismail Zengin som funderar på att knacka på i trapphusen för att få ut ännu fler att komma ut och dämpa oroshärdarna.

– Om vi ser någon och får intrycket att det är något på gång så går vi fram och pratar med dem. I slutändan är det ju deras föräldrar, de själva och Fittjaborna som får betala för det här, fortsätter han.

Enligt Ismail Zengin är det mestadels ungdomar från andra platser än Fittja som ligger bakom oroligheterna.

– Vi stod och talade med Fittjaungdomar när det kom sju åtta bilar utifrån. De var maskerade och hade egna stenar med sig i påsar. Jag tycker att polisen borde ha rätt att ta fast maskerade.

I både kyrkor och moskén engagerade sig folk. I moskén höll imamen predikningar om vikten av att hålla barn och ungdomar hemma på kvällen.

Och på Fittjaskolan beslutade sig eleverna för att vara med och städa upp igen om det skulle behövas.

– Det känns som att det finns mycket positivitet och en vi-känsla att bygga vidare på, säger läraren Hanna Adolfi.