Fixa 3D-prylar med bibblans nya skrivare

Höstlovet pågår för fullt och för alla lediga skol­elever bjuds det på massor av aktiviteter.

Nytt för i år är chansen att prova på bibliotekets splitternya 3D-skrivare.

Oavsett om du gillar fotboll eller film finns det något kul att hitta på under höstlovet.

Ingrid Reuterdahl Román, som jobbar med kultur och fritid, berättar att kommunen vill erbjuda olika sorters aktiviteter.

– Det ska finnas något för alla. Det är viktigt att elever som är ­lediga har något att höra, säger hon.

På Satelliten blir det disco för mellanstadieungdomar och alla fritidsgårdar kommer att göra upp i en fotbollscup.

– Det är helt gratis. Den som vill vara med behöver bara prata med sin fritidsgård, säger Tore Tannemyr, på fritidsgården Röda rummet som tagit initiativ till turneringen.

En nyhet för i år är bibliotekets 3D-skrivare som kan skriva ut små prylar efter ritningar. Alla höstlovslediga är välkomna att prova på under torsdag och fredag.

– Det går att göra reservdelar till tågbanan eller dockskåpsmöbler. Går handtaget till kylskåpet sönder går det att skriva ut ett nytt, säger Peter Svärdh, processchef på Sollentuna bibliotek.

Tekniken är sprillans ny. För fem år sedan fanns inte 3D-skrivare att köpa. Peter Svärdh ser det som en service att biblioteken tillhandahåller ny teknik åt invånarna:

– För 20 år sedan köpte vi in en laserskrivare. Folk ska kunna komma till biblioteket och prova på den senaste tekniken.

Fakta

Det här kan du göra på lovet

Halloweenparty på Arena Satelliten. Onsdag klockan 18–21.30. Ålder 10–13 år. Dansstopp, bästa dräkt, godisregn, uppträdanden.

Filmfestival på IOGT-NTO. Häggvik, onsdag klockan 17 – torsdag klockan 18. Titta på film och gör egen film. Ålder 8–13 år.

Pyssel på biblioteken. Arena Edsberg, tisdag och onsdag klockan 12–17. Fredag klockan 12–16. Häst­pyssel på Norrvikens bibliotek, tisdag, onsdag och fredag klockan 13–17.

Skriva ut i 3D på Sollentuna bibliotek, torsdag och fredag klockan 12–16.

Fotbollscup mellan fritidsgårdarna i Sollentuna sporthall, fredag.

Skridskoåkning på Sollentunavallen, tisdag–fredag.

Läs mer och få exakta tider på www.sollentuna.se.