Fixa julmys – med eller utan snö

När Mitt  i besökte Kungsängens isbana förra veckan var Mirza Dizarevic ensam om att åka skridskor. Ett vattenlager täckte isen.
När Mitt  i besökte Kungsängens isbana förra veckan var Mirza Dizarevic ensam om att åka skridskor. Ett vattenlager täckte isen.
Julledigheten är kort - och det mesta verkar regna bort.

Men häng inte läpp. Det går att fixa julmys och aktivera sig på hemmaplan, även utan snö.

Isbanan på Kungsängens IP har stått öppen i drygt två veckor. Förra veckan tvingades kommunen stänga under en dag på grund av det milda vädret.

– Vädret har varit en stor påfrestning. Isen fick en del skador men är lagad nu, sa Bo Sundqvist, kultur- och fritidschef i Upplands-Bro, i slutet av förra veckan.

Just den dagen som Mitt i besöker Kungsängens isbana är Mirza Dizarevic ensam om att åka skridskor där. Vädret har gjort att ett vattenlager täcker isen.

Kommunen är inte ensam om att stångas med vädergudarna. Konstsnöspåret vid Bro-Bålsta Golfklubb lär dröja ytterligare några dagar innan det kan vara igång.

– Vi hoppas kunna öppna på lördag. Snökanonerna måste stå på i minst en vecka för att banan ska bli klar, säger Patric Wester, vd på golfklubben.

Trots att snön lyser med sin frånvaro bjuder Upplands-Bro på en uppsjö med julaktiviteter, både inomhus och utomhus. Kulturhuset i Kungsängen anordnar jullovsbio mellan den 28-30 december. Alla filmer är gratis och startar klockan 15.00 på stora scenen.

Den 21 december gör Balkan New Documentary Film Festival ett stopp i Kungsängen. Hela dagen, mellan klockan 12 och 20 spelas nya dokumentärfilmer från Balkan. Arrangör är Kungsängenbon och skådespelerskan Jelena Mila.

Julen brukar kännetecknas som soffpotatisarnas högtid. På Gymmix i Kungsängen vill man råda bot på jullättjan. Klubben anordnar Nyårsgympa på nyårsafton.

– De senaste åren har vi haft över 100 besökare, säger Pia Nilsson som sitter i föreningens styrelse.

Spelar ni inte på människors dåliga samvete?

– Nej, det tycker jag inte. Det är en härlig kick att träna tillsammans och ger en bra start på dagen. Det brukar bli en fin gemenskap.

Fakta

Åtta aktiviteter i december

1 Måndag 21 december: Balkan New Film Festival kommer till Kulturhuset i Kungsängen. Dokumentärer och kortfilmer från Balkan spelas mellan klockan 12-20. Ett festivalpass kostar 200 kronor.

3 Måndag till torsdag, 28-30 december: Jullovsbio på Kulturhuset i Kungsängen. Alla filmer är gratis för barn och startar klockan 15.00.

4 Söndag 20 december: Bro kyrka håller julkonsert till förmån för välgörenhetskampanjen Låt fler fylla fem! Bro Kyrkokör uppträder tillsammans med harpisten Gertrud Schneide.

5 Tisdag 15 december: Gitarrkonsert med cirka 100 elever från kulturskolan i Tallbohovskolans aula i Jakobsberg. Fri entré.

6 Lördag 19 december: Juleton i Jakobsbergskyrkan. Järfälla Brass Band, Aspnäskyrkans Kammarkör, Jakobsbergskyrkans kör och sångsolisten Héléne Kimblad uppträder. Entré 120 kronor, fri entré för studerande upp till 20 år. Klockan 17-19.

7 Hela december: Simhallen i Bro håller öppet hela jullovet, förutom julafton, juldagen, nyårsafton och nyårsdagen. Biblioteken i Bro och Kungsängen håller öppet under vardagar.

8 När snön kommer: Konstnöspåret på Bro-Bålsta Golfklubb håller öppet alla dagar. Ett café kommer att öppnas i anslutning till banan, som i år förses med belysning och en ny spårmaskin.